Elemzések Egyre többen tartanak komoly árrobbanástól az olajpiacon

Egyre többen tartanak komoly árrobbanástól az olajpiacon

autopro.hu/B.A. | 2019.10.28 05:00

Egyre többen tartanak komoly árrobbanástól az olajpiacon

A globális olajpiac továbbra is két kérdés körül forog: mi lesz a keresleti oldallal és mi fog történni a jövő évi kínálati növekedéssel. A kereskedők rövidtávon szűkülő piacot érzékelnek.

Hirdetés

A várakozások szerint 2020-ban tovább gyengülhet a kereslet, miközben a kínálat dinamikusan nő – igaz egyre nagyobb azoknak a szakértőknek a száma, akik szerint ez éppen fordítva lesz, lehetővé téve egy komoly árrobbanást. Az olajpiac rövidtávon meglehetősen szűk. A határidős piacon most a pillanatnyi ár magasabb, mint a későbbi hónapokra szóló határidős ár, ez az úgynevezett backwardation helyzet. A backwardation állapot jól mutatja, hogy a mostani szűk helyzetet jövőre felválthatja egy bőséges kínálat és gyenge kereslet jellemezte állapot, ami lehetővé teszi az árak további süllyedését. Az olajpiac szerint legalább 2023 év végéig fennmaradhat ez az állapot – írta elemzésében Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci szakértője.

Túlzóak lehetnek a várakozások

A fő probléma továbbra is a keresleti oldal alakulása. Az októberi német beszerzési menedzserindex 41,9 pontos értéke, az októberi IFO üzleti hangulatindex 94,6 pontja továbbra is recessziót jelez előre Németországban. A kínai GDP növekedés 6 százalékra lassulhat, amire évtizedek óta nem volt példa. De az Egyesült Államok felől is baljós jelek jönnek, például a héten publikált tartós eszközök megrendelése is folyamatosan csökken. A Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi háború pedig továbbra sincs lezárva, hiába állapodtak meg a felek az első fázisban, valójában a megoldástól nagyon messze vagyunk és egyik félnek sem érdeke a gyors és tartós kiegyezés. Az olajkeresletre ez negatívan hathat: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint idén 1,0, jövőre 1,2 millió hordó/nappal nőhet a keresleti oldal, de egyre több a szkeptikus hang, hogy ezek a számok túlzottak.

Újabb visszafogás jöhet

A kínálati oldal ezzel szemben masszívan nőhet jövőre: az IEA szerint az idei 1,8 millió hordó/nap kínálat bővülés jövőre 2,2 millió hordó/napra nőhet, ami leviheti az OPEC olaj iránti keresletet napi 29 millió hordóra. Mindez főleg három országnak köszönhető: Egyesült Államok, Brazília és Norvégia. Ez mintegy 1-1,2 millió hordó/nappal alacsonyabb, mint az OPEC jelenlegi kínálata. Fel van tehát adva a lecke a kartellnek: a soron következő, bécsi ülésen legalább ekkora kínálatszűkítésről kellene megállapodni, hogy egyensúlyba tartsák a termelők a piacot.

Bőséges ellátás

Pletser Tamás szerint összességében elmondható, hogy alapesetben a világ jövőre bőségesen ellátásban részesülhet kőolajból, ami egy recessziós környezettel párosulva jóval alacsonyabb árakat hozhat. „Ha viszont a keresleti oldal nem gyengül és a kínálat bővülése elmarad a várttól, jelentős meglepetésben lehet részünk. Jelenleg a spekulációs oldal rendkívül pesszimista az olajár alakulásával kapcsolatban, január óta a legmagasabb az eladási pozíciók nettó aránya. Az utóbbi forgatókönyv esetén ez a felállás masszív kőolajár-ralit is hozhat magával. Az utóbbi egy-két napban ez a vélemény kapott erőre a piacon a korábbi hetek komoly pesszimizmusa után” – fűzte hozzá az elemző.

Nyitókép: Pexels

Hirdetés

Kiemelt Partnereink