Elemzések Egyre több jel figyelmeztet a globális lassulásra

Egyre több jel figyelmeztet a globális lassulásra

MTI | 2019.12.05 14:14

Egyre több jel figyelmeztet a globális lassulásra

A Világbank idén már másodszor rontotta a kőolaj jövő évi árára vonatkozó előrejelzését.

Hirdetés

A Világbank most azzal számol, hogy a három vezető olajfajtából (Brent, WTI, Dubai) alkotott kosár átlagára 2020-ban 58 dollár lesz. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban 65 dollárt, a múlt év végén még 69 dollárt várt.

A bank emlékeztetett arra, hogy az idei első kilenc hónapban a kőolaj átlagára 14 százalékkal csökkent éves összevetésben, elsősorban a globális gazdaság növekedésének a lassulása miatt. A Világbank előrejelzésének az összeállítói szerint meglehetősen vegyes a termeléskilátás.

Új olajlelőhely

Az Egyesült Államokban a tervek szerint számos új olajlelőhelyet állítanak termelésbe az év végéig. Ugyanakkor, ha tovább csökken a kőolaj ára, az érezhetően visszaveti a termelés nyereségességét, ami óvatosságra inti az amerikai olajcégeket.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportálók a hírek szerint csütörtökön kezdődő kétnapos ülésükön termelésük további csökkentéséről dönthetnek, aminek áremelő hatása lehet. Félő ugyanakkor, hogy az újabb termeléscsökkentés sem vált ki komolyabb drágulást, ami éket verhet a megállapodást aláírók közé. Ecuador például már be is jelentette, hogy 2020 januárjától kilép az OPEC szervezetéből, mert a költségvetés bevételeinek a növelés érdekében felfuttatja olajtermelését.

Nyitókép: Pexels

Hirdetés

Kiemelt Partnereink