Elemzések Csökkent itthon a munkanélküliségi ráta

Csökkent itthon a munkanélküliségi ráta

MTI | 2019.09.27 16:40

Csökkent itthon a munkanélküliségi ráta

Elérhette a csúcspontját a foglalkoztatás, a további bővülést a szakképzett munkaerő hiánya és a bizonytalan világpiaci környezet akadályozhatja.

Hirdetés

A június-augusztusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 16 ezerrel 157 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal 3,4 százalékra csökkent. A nyári hónapokban 34 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezerre, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékra nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Magyarországon a foglalkoztatás bővítésének útjában főképp a képzetlen munkaerő áll, illetve, hogy térségenként a munkaerő-kínálat még mindig eltér. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője a legversenyképesebb EU-tagállamok adatai alapján úgy látja, hogy még legalább 4 százalékponttal lenne emelhető a foglalkoztatottság, ami további 250-300 ezer munkahelyet jelentene.

A képzés és további beruházások segíthetnének

Mindehhez azonban a munkaerő fejlesztésére lenne szükség, hiszen további bővülés csakis a képzési programoktól várható. A munkanélküli ráta további csökkentését eredményeznék még az újabb beruházások, melyeket jelenleg visszafoghatja a romló külgazdasági helyzet okozta keresletcsökkenés.

Szakértők előrejelzése szerint a következő egy-másfél évben szinten maradhat a munkanélküliségi ráta, legfeljebb csekély mértékben nőhet, köszönhetően a belső keresletnek, és a kedvező költségszintnek a kivitelre termelő vállalatoknál.

Kiemelt Partnereink