Elemzések Buszgyártás és sztrájkkészültség – ez volt a 7. hét

Buszgyártás és sztrájkkészültség – ez volt a 7. hét

Gégény István | 2016.02.22 12:17

Buszgyártás és sztrájkkészültség – ez volt a 7. hét

Bejártuk a legnagyobb hazai buszgyárat, félmillió autónál járnak Kecskeméten, egyre nagyobb a bérfeszültség. Interjúkat közöltünk kutatókkal, fiatal talentumokkal, az importőrök képviselőjével. Érdekes hír érkezett a Rábától, az egyetemisták is aktívan fejlesztenek.

Hirdetés

Gyártók

Elkészült a félmilliomodik magyar Mercedes-Benz: a hazánkban gyártott modellekből ki lehetne rakni a Kecskemét-Rastatt útvonalat, oda-vissza.

Még az átadás előtt bejárhatta szakportálunk a Credo buszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport mosonmagyaróvári kibővített üzemcsarnokát, a győri összeszerelő üzemet is megmutatjuk.

A legnagyobb magyar autóbuszgyárban jártunk
Kattintásra galéria nyílik

A legnagyobb kompozit ipari szervezet, a JEC innovációs díjban részesítette a Modulo buszcsaládot az önhordó, moduláris felépítésű, teljes kompozit váz miatt, melyet a magyar evopro tervezett és az orosz NCC gyárt.

Úgy tűnik, felvásárlásokra készül a Rába. Csökkent a vállalatcsoport árbevétele, nőtt az üzemi eredmény - ám nem ezek a legfontosabb részletei a szokásos pénzügyi jelentésnek. Új távlatokat lát maga előtt a győri holding, egy buszos megrendelésük viszont alighanem megfeneklett.

A versenykerékpárok karbonkerekeinek gyártásával foglalkozó tatai Te-Ker-Ker Bt. Mr. Wheel márkájú kerekei T500-as változatára megszerezte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) engedélyét, így azt használhatják a műfaj csúcsának tekintett versenyeken, a Tour de France-on, a Giro d´Italián is.

Beszállítók

Baksa Anita a rohamléptekben fejlődő NNG dél-amerikai kapcsolataiért felel. Már álláskereséskor is saját kezébe vette az irányítást, és ma sincs ez másképp, amikor Magyarország és Dél-Amerika között ingázik. Vele beszélgettünk.

Tavaly összesen 2,4 millió abroncs gurult ki a hazai gyárakból. A nyári gumiabroncsoknál a legolcsóbb termékek kategóriája 10, a középkategóriás márkáké 6,5 százalékkal bővült 2014-hez képest, de a prémium kategória 7,2 százalékos csökkenéssel zárta az évet, így összességében 2,7 százalékkal emelkedett a gyártók forgalma.

Magyarországon tervezne és építene turbinákat a Siemens, miután a vállalatcsoport szerint a Paks II. erőműfejlesztés esélyt teremt arra, hogy az erőművi beszállító iparág kiépüljön Magyarországon, amely az autóiparhoz hasonlóan felmérhetetlen növekedési lehetőséget rejt az ország számára.

2,4 milliárd forintból fejlesztette bővítette hulladékhasznosító innovációs bázisát a Jász-Plasztik Kft.: berendezések beszerzése mellett 63 új munkahelyet teremtett jászberényi székhelye mellett nyíregyházi, nagyrédei és jászapáti telephelyein.

Szolgáltatók

A válságból kivezető út nehézségeit jelzik a csak lassú ütemben gyarapodó hazai újautó-eladások. Az ideális magyar autópiacról, az egyesület szakmai érdekképviseleti tevékenységéről, a gazdaság kifehérítéséről és a használtautó-beáramlás megállításáról is kérdeztük Erdélyi Pétert, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnökét.

Popovics Petra a közelmúltban kezdett el a QSR24h-nál dolgozni. A vele készített interjúnkban arra voltunk kíváncsiak, mi sül ki a friss tudás és egy friss cég találkozásából.

Százmilliárdos járműbeszerzéssel járó óriási beruházás révén, uniós források bevonásával újulhatnak meg a főváros környékén futó kötött pályás vonalak.

Folytatja a sztrájkra való előkészületeket a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, mivel nem tekintik tárgyalási alapnak a munkáltató ajánlatát. Ez pedig azt jelenti, hogy a vonatok után a buszok is megállnak országszerte, ha így maradnak a dolgok.

Ugynanezen téma folytatása: nem fogadja el a 2016. évi bérajánlás szövegtervezetét a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz), az elnökség további tárgyalásokat tart szükségesnek - mondta Kordás László, a szervezet elnöke a szövetség pénteki budapesti rendkívüli kongresszusa után újságíróknak.

Kifaggattuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét. A beszélgetés során szó esett a kkv-k helyzetbe kerüléséről, pályázatokról, szakemberképzésről, sőt, a migránsok foglalkoztatásáról is.

Techtogether, tudomány

Két szakmabeli kutatót kértünk rá, hogy bizonyítsa, avagy cáfolja az állítást, miszerint az önvezető autók technológiai centrumává válhat hazánk. Bebizonyították.

A legmagasabb nemzetközi gépészmérnöki dinamika díjjal kitüntetett, Príma- és Széchenyi-díjas magyar akadémikus 25 éve dolgozik azon, hogy az általa kidolgozott dinamikai modell ipari szabvány lehessen. Újabb interjúalanyunk, Stépán Gábor élete a folyamatos tanítás és az örökké tanulás. Odaadással beszél munkájáról, a Műegyetemről, a fiatal mérnököket gyerekeinek pedig szólítja.

Február közepén rendezte meg Design Freeze névű eseményét a győri Arrabona Racing Team, ahol bemutatták idei Formula Student versenyautójuk végleges terveit.

28 országból 229 diákcsapat, köztük öt egyetemi és egy középiskolás magyar team kapott meghívást a Londonban tartandó üzemanyag-hatékonysági versenyre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink