Elemzések Brit autógyártás: itt a fordulópont?

Brit autógyártás: itt a fordulópont?

autopro.hu/B.B. | 2016.11.28 06:30

Brit autógyártás: itt a fordulópont?

Sokan a brexit utáni trendváltozások első jelének tudják be, hogy a szigetországban 14 hónap után először kevesebb személykocsi készült, mint az előző év azonos időszakában.

Hirdetés

151 ezer 795 új kocsi hagyta el az autógyártók nagy-britanniai telephelyeinek szerelősorait októberben. Bár a változás 2015 tizedik hónapjához képest mindössze egy százalékos csökkenés, mivel 14 hónapja nem volt hasonló visszaesés a brit autógyártásban, sokak szerint a szokásosnál komolyabban kell venni.

Szintén aggodalomra ad okot, hogy a hazai autópiac kereslete is zsugorodott: októberben 29 ezer kocsi talált gazdára, ami 11 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Az országban készült kocsik 80 százalékát exportálják, ezért a brit autógyártók és -kereskedők szövetsége ismét az iparág adók és egyéb kereskedelmi korlátozások általi különösen nagy veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet, írja az Automobilwoche.

Közben továbbra is bizonytalan, milyen megállapodás születik majd a szigetország és az Európai Unió között. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a kérdés valószínűleg még egy ideig nem fog teljesen tisztázódni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink