Elemzések Bezárul az M0-ás körgyűrű, de nem úgy és nem ott, ahol várnánk

Bezárul az M0-ás körgyűrű, de nem úgy és nem ott, ahol várnánk

Kuthi Áron | 2019.12.18 04:39

Bezárul az M0-ás körgyűrű, de nem úgy és nem ott, ahol várnánk

Hamarosan kezdődik a 13-as, 81-es és a 63-as főutak mentén haladó (lényegében Komáromot és Dunaújvárost összekötő) gyorsforgalmi út beruházása, amelyhez tervezőt keres a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. - írta meg a közelmúltban a Magyar Nemzet. Ez nagy mértékben hozzájárulna ahhoz, hogy az M0 mára egyes időszakokban lényegében használhatatlanná váló déli szakasza mentesüljön az elviselhetetlen forgalom alól.

Hirdetés
Ez a fél-, vagy inkább negyed-körgyűrű természetesen nem adna megoldást az M0 nem létező északnyugati szektorának kérdésére, abba viszont besegítene, hogy a Nyugat-Európa és a Balkán között zajló tranzitforgalom egésze ne az M7/M0/M5 között tömörüljön.
Az év első felében nagyjából eldőlt, hogy nem zárul be teljesen a budapesti körgyűrű, legfeljebb a (Szentendrére vezető) 11-es úttól az (Esztergomba vezető) 10-esig épül majd meg az alagutakkal tűzdelt szakasz Békásmegyer illetve Üröm térségében.

Idén már kész az új komáromi híd

Ehelyett, de semmiképp sem ennek a viszonylatnak a kiváltásaként épülni fog egy Esztergomot az M1-es autópályával összekötő út a Zsámbéki medencétől nyugatra, ezt emlegették (2x2 sávos) M100-as autóútként (Erről tavaly ősszel írtunk, azóta lényegi előrelépés nem történt).
Viszont a tervek szerint 2020-ban elkészül az új komáromi híd, amelynek előbb-utóbb lesz komolyabb bekötése is az M1-es sztrádára, mint a mostani 13-as út. Már most lehet tudni, hogy ez az átkelő nagyobb tranzitforgalmat fog küldeni Magyarországra, mivel áteresztőképessége, terhelhetősége nagyobb, mint a medvei vagy a régi komáromi hídé. Ez egy picit még jobban meg fogja növelni azt a nyomást, amelyet a (tervek szerint 2x3 sávossá váló) M1-es pálya elszenved a nagy európai kelet-nyugati tranzitforgalom miatt.

Kész a mesterterv

Ezért Komárom alatt szétválasztanák a sztráda forgalmát, és Székesfehérvár mellett leküldenék az M6-os, M5-ös irányába át a Dunán, itt a még szintén nem létező M8-ason. Logikus lépés, hiszen a mostani adottságok mellett az átmenő teherforgalom csak úgy tudja leggyorsabban elhagyni az országot, hogy egyben a főváros felé veszi az irányt. Ez a közeljövőben biztos, hogy változik, ha csak az M8-as és az M9-es autópálya-terveket nézzük. De hogy is épül meg a kérdéses átkötés?
A novemberben megjelent közbeszerzés ennek a célnak a megvalósítására a következőket tartalmazza:
- a 13-as út terhelhetőségének megerősítése a 2x1 sáv megtartásával;
- a 13-as út 2x2 sávosítása az M1-estől Kisbérig;
- Kisbértől Székesfehérvárig a 81-es út szintén négysávosra bővülne;
- Székesfehérvár új csomópontot kapna az M7-esen, innen egy 35 kilométeres gyorsforgalmi út épülne a jövőben elkészülő M8-as pályához.
Az M0-ás körgyűrű továbbépítése jelentősen befolyásolná az ipartelepítést is, például most előnytelenebb telephelyű beszállítók számára válna jobban megközelíthetővé az ország, és fordítva, az eddig feltáratlan, népszerűtlenebb iparterületekre is szívesebben költöznének cégek. Erről írtunk tavalyi cikkünkben.
Nyitókép: NIF

Kiemelt Partnereink