Elemzések Az Audi, az Opel és a Bosch szakszervezetei is tiltakoznak - Ez történt a 16. héten

Az Audi, az Opel és a Bosch szakszervezetei is tiltakoznak - Ez történt a 16. héten

Wurmbrandt András | 2017.04.24 09:55

Az Audi, az Opel és a Bosch szakszervezetei is tiltakoznak - Ez történt a 16. héten

A Mercedes és a Lear vállalat szakszervezetei is követelik a Munka Törvénykönyvére vonatkozó legújabb módosítási javaslat visszavonását. Közben a Magyarországon jelenlévő nagy beszállítók fejlesztésekről számoltak be, a Bridgestone például közölte, év végére lezárul gyáruk kapacitásbővítésének második üteme. De nézzük sorban, mire volt érdemes odafigyelni az elmúlt héten!

Hirdetés

Gyártók

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében legyártotta a hárommilliomodik autót, egy SX4 S-Cross-t. A magyarországi összesített személyautó-eladási listán 2016-ban, 2009 óta először ismét a Suzuki áll az első helyen, a márka 11,67 százalékosra növelte részesedését a hazai személyautó-piacon.


Beszállítók

Tatabányán épít új üzemcsarnokot az SCS Stahlschmidt. Az autóipari bowdeneket előállító, német tulajdonú cég meglévő gyárát egy 800 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővíti.

Március elején jelentette be a műanyag-feldolgozással, fémmegmunkálással és szerszámgyártással foglalkozó Kunplast, hogy közel 1,4 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében. Cégháttér Alter Róbertnével, a vállalat vezetőjével.


Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az AGC Glass Hungary Kft. újgenerációs innovatív hátsóüveg termékcsalád fejlesztést valósít meg. A Környén működő japán tulajdonú autóüveggyár számára az Európai Unió az 1,06 milliárd forintos projektösszköltség 31,77 százalékát, 336,85 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosít.

A közelmúltban új vezetőt kapott a világ vezető járműipari beszállítója, a Bosch magyarországi csoportja. A Peruból származó dízel specialistával a jövő munkaerejéről, hajtástechnológiákról és fenntartható növekedésről is beszélgettünk.


A napokban tették le a Dana új győri fogaskerékgyárának alapkövét. Kihasználtuk az alkalmat, és készítettünk egy interjút a cégcsoport globális vezetőségét képviselő Bob Pyle-lal, a Light Vehicle Driveline Technologies divízió elnökével.

Hegesztett járműszerkezetek sorozatgyártására kapott megbízást a Rába Járműipari Holding a katonai járműveket gyártó Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) bécsi leányvállalatától. Az idei évre szóló megrendelés értéke több mint 2,5 millió euró.


Tatabányán készül a Bridgestone legújabb gumiabroncsa, amellyel defekt esetén akár 80 km is megtehető 80 km/órás sebességgel. A termékeinek 99 százalékát exportáló vállalat üzemlátogatás keretein belül mutatta be az innovációt. A programon kiderült az is, hogy a társaság tavaly jelentősen növelte árbevételét, a gyár kapacitásbővítésének második üteme pedig ez év végére befejeződik.


A kilencvenes években az elektronikus fékrendszerek kidolgozása akkora téma volt, mint manapság a vezetéstámogató rendszerekkel, vagy az önvezetéssel kapcsolatos kutatások. Aki ma ebbe a kutatásba egy nagy cég oldalán mérnökként be tud kapcsolódni, biztos, hogy a csúcstechnológiával találja szemben magát. A Knorr-Bremse a május 27-i mérnöktalálkozón a legújabb kutatásokkal szeretné megismertetni a fiatalmérnököket.

Szolgáltatók

Világszínvonalú cég szaktudásával épül a zalaegerszegi tesztpálya, amelynek első üteme várhatóan 2017 végére megvalósul, és 2018-tól már elkezdi működését.

Mások mellett autóipari szakszervezetek is visszautasítják, hogy a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra emelkedjen a munkavállalók munkaidőkerete, és úgy vélik, a módosítás a multik érdekeit szolgálja a munkavállalókéval szemben. A javaslat visszavonását követeli az Audi, a Bosch és az Opel érdekvédelmi szervezete is.

Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok fuvarozói érdekképviseleti szervezetei a nyugat-európai országok versenykorlátozó intézkedéseivel szemben, amelyek ellehetetlenítik a kelet-európai vállalkozásokat.

Trend

A közlekedés gyökeres átalakulásának európai uniós, német vagy osztrák megközelítéséről több alkalommal beszélgettünk már dr. Nyalka Csabával, a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda együttműködő ügyvédjével. Ezúttal az aktuális magyarországi fejleményekről kérdeztük a szakértőt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink