Az Audi, az Opel és a Bosch szakszervezetei is tiltakoznak - Ez történt a 16. héten

Szerző: Wurmbrandt András | 2017.04.24. 09:55

A Mercedes és a Lear vállalat szakszervezetei is követelik a Munka Törvénykönyvére vonatkozó legújabb módosítási javaslat visszavonását. Közben a Magyarországon jelenlévő nagy beszállítók fejlesztésekről számoltak be, a Bridgestone például közölte, év végére lezárul gyáruk kapacitásbővítésének második üteme. De nézzük sorban, mire volt érdemes odafigyelni az elmúlt héten!

Gyártók

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében legyártotta a hárommilliomodik autót, egy SX4 S-Cross-t. A magyarországi összesített személyautó-eladási listán 2016-ban, 2009 óta először ismét a Suzuki áll az első helyen, a márka 11,67 százalékosra növelte részesedését a hazai személyautó-piacon.


Beszállítók

Tatabányán épít új üzemcsarnokot az SCS Stahlschmidt. Az autóipari bowdeneket előállító, német tulajdonú cég meglévő gyárát egy 800 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővíti.

Március elején jelentette be a műanyag-feldolgozással, fémmegmunkálással és szerszámgyártással foglalkozó Kunplast, hogy közel 1,4 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében. Cégháttér Alter Róbertnével, a vállalat vezetőjével.


Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az AGC Glass Hungary Kft. újgenerációs innovatív hátsóüveg termékcsalád fejlesztést valósít megA Környén működő japán tulajdonú autóüveggyár számára az Európai Unió az 1,06 milliárd forintos projektösszköltség 31,77 százalékát, 336,85 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosít. 

A közelmúltban új vezetőt kapott a világ vezető járműipari beszállítója, a Bosch magyarországi csoportja. A Peruból származó dízel specialistával a jövő munkaerejéről, hajtástechnológiákról és fenntartható növekedésről is beszélgettünk.


A napokban tették le a Dana új győri fogaskerékgyárának alapkövét. Kihasználtuk az alkalmat, és készítettünk egy interjút a cégcsoport globális vezetőségét képviselő Bob Pyle-lal, a Light Vehicle Driveline Technologies divízió elnökével.

Hegesztett járműszerkezetek sorozatgyártására kapott megbízást a Rába Járműipari Holding a katonai járműveket gyártó Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) bécsi leányvállalatátólAz idei évre szóló megrendelés értéke több mint 2,5 millió euró.


Tatabányán készül a Bridgestone legújabb gumiabroncsa, amellyel defekt esetén akár 80 km is megtehető 80 km/órás sebességgel. A termékeinek 99 százalékát exportáló vállalat üzemlátogatás keretein belül mutatta be az innovációt. A programon kiderült az is, hogy a társaság tavaly jelentősen növelte árbevételét, a gyár kapacitásbővítésének második üteme pedig ez év végére befejeződik.


A kilencvenes években az elektronikus fékrendszerek kidolgozása akkora téma volt, mint manapság a vezetéstámogató rendszerekkel, vagy az önvezetéssel kapcsolatos kutatások. Aki ma ebbe a kutatásba egy nagy cég oldalán mérnökként be tud kapcsolódni, biztos, hogy a csúcstechnológiával találja szemben magát. A Knorr-Bremse a május 27-i mérnöktalálkozón a legújabb kutatásokkal szeretné megismertetni a fiatalmérnököket.

Szolgáltatók

Világszínvonalú cég szaktudásával épül a zalaegerszegi tesztpálya, amelynek első üteme várhatóan 2017 végére megvalósul, és 2018-tól már elkezdi működését.

Mások mellett autóipari szakszervezetek is visszautasítják, hogy a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra emelkedjen a munkavállalók munkaidőkerete, és úgy vélik, a módosítás a multik érdekeit szolgálja a munkavállalókéval szemben. A javaslat visszavonását követeli az Audi, a Bosch és az Opel érdekvédelmi szervezete is.

Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok fuvarozói érdekképviseleti szervezetei a nyugat-európai országok versenykorlátozó intézkedéseivel szemben, amelyek ellehetetlenítik a kelet-európai vállalkozásokat.

Trend

A közlekedés gyökeres átalakulásának európai uniós, német vagy osztrák megközelítéséről több alkalommal beszélgettünk már dr. Nyalka Csabával, a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda együttműködő ügyvédjével. Ezúttal az aktuális magyarországi fejleményekről kérdeztük a szakértőt.