Elemzések Az Arrabona Racing Team nyerte a Techtogether versenyt – ez történt a 42. héten

Az Arrabona Racing Team nyerte a Techtogether versenyt – ez történt a 42. héten

Szammer Nikolett | 2019.10.21 13:03

Az Arrabona Racing Team nyerte a Techtogether versenyt – ez történt a 42. héten

Bővít az ITK Holding Zrt. A Volvo XC40 számos újdonságot rejt magában. Németországban leépítési hullám kezdődött, a Brose és Schaeffler is számos munkavállalójától válik meg. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Sikerekben és élményekben gazdag volt az idei Techtogether Automotive Hungary

A győri Arrabona Racing Team nyerte az első helyet és az azzal járó 500 ezer forintos jutalmat az október 16-tól 18-ig az Automotive Hungary kiállításon megrendezett, 16 csapat és csaknem négyszáz versenyző részvételével megtartott Techtogether mérnöki csapatversenyen. Az ezüstérmesek a Szombathelyi Gépészek lettek, ők 300 ezer forintot vihettek haza. A bronzérmet a BME Motorsport kapta, ehhez 200 ezer forint járt. A Szombathelyi Gépészek nem kevesebb, mint nyolc különdíjjal térhetnek haza.

A Techtogether-ön a Hepenix Kft. mérnöki tervezőiroda üzletfejlesztési vezetője, Tóth József a mérnöki tevékenység átalakulásáról, a projektalapú tervezést segítő innovatív módszerekről, illetve az új trendekről tartott beszédet a versenyen résztvevő hallgatók előtt.

A mérnökhallgató verseny számos program egyike egy HR-kerekasztal beszélgetés volt, amin az egyetemisták autóipari cégek HR-munkatársaitól kérdezhettek, továbbá a rendezvény utolsó napján a vállalati kommunikációs trendekről és a csapatmarketing fejlesztésének irányairól, illetve lehetőségeiről tartottak kerekasztalt.

Negatív pályán a nemzetközi gyártók

Tizenöt százalékkal csökkent a Renault árfolyama azt követően, hogy 3-4 százalékos bevételcsökkenést és marzsromlást jelzett előre a vállalat.
Több százezer Mercedes-Benz modellt hív vissza a Daimler német autógyártó kibocsátási problémákra hivatkozva. Az érintett járművek között a népszerű Sprinter furgon is szerepel.

Zöld útra léptek a svédek

Jön a svéd elektromos városi kisautó, a Uniti start-up cég bejelentette, hogy jövőre állhatnak forgalomba elektromos városi modelljei. A gyártó célja egy mindenki számára elérhető zöld modell gyártása volt.
Teljeskörű szén-dioxid kibocsátás csökkentést tervez a Volvo, az új XC40 Recharge elektromos autóját arra is használja, hogy negyven százalékkal csökkentse szén-dioxid lábnyomát, a gyártástól kezdve egészen autóinak és SUV-jainak közúti teljesítményéig.
A Volvo ugyanebben a modellben mutatja be a Google-lel közösen fejlesztett infotainment rendszerét.

Kooperációra éhezve

Közös vállalkozást indít a Ford Motor Co és a Mahindra & Mahindra Indiában. Az együttműködés célja, hogy az amerikai gyártó csökkentse a helyi piacon felmerülő üzleti kockázatait, illetve csökkentse a járművek fejlesztésével és gyártásával kapcsolatos költségeket.

Fejlesztettek a hazai beszállítók

Az ITK Holding Zrt. új üzemének alapkőletételével megkezdte legújabb beruházását. Ennek keretében 3000 négyzetméterrel nő a karosszéria üzem kapacitása, valamint további 2000 négyzetméterrel bővül a beépített infrastruktúra.
Megújult Tatabányán a nagy múltú rugógyár, az ide érkező modern raktárcsarnokot, felújított irodákat és innovatív gépeket láthat.

A Samsung beruházásának útjában az Európai Bizottság

A testület részletes vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal Magyarországnak az a terve, amely szerint 108 millió euró összegű állami támogatást nyújt a vállalat gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítéséhez.

Autóipari krízis tépázza meg a beszállítókat

Az Avir Guss miatt az autóipari beszállítók körében a harmadik csőd fenyeget rövid időn belül, a szakértők csődhullámtól tartanak.
Németországi üzemeiben leépít a Brose, a Magyarországon is tevékenykedő társaság közleménye szerint 2000 munkahelyet szüntet meg Németországban.
A Schaeffler Németországban további 1300 munkahelyet szüntet meg. Mindez annak a márciusban életbe lépett intézkedéscsomagnak része, mely az autóipar átalakulási folyamataira és a Kína és az Egyesült Államok között húzódó kereskedelmi problémára kínál javaslatokat.
Növekedés helyett csökkenést vár az Alcoa a globális acélkeresletben, így eladhatja a nem fő tevékenységéhez kapcsolódó eszközeit.

Folytatódik a gazdasági szkepticizmus

Az európai autó eladások 2019 első kilenc hónapjában 1,6%-kal estek vissza, úgy néz ki, az egész év ilyen lesz.
Németországban már egyre kevesebb autóipari munkásra van szükség. Ennek oka a szedánok népszerűségvesztése és az elektromos meghajtású autók növekvő kedveltsége. A német kormány egyébként lefelé módosította a 2020-ra adott gazdaságnövekedési előrejelzését, a korábban várt 1,5 százalék helyett 1 százalékkal bővülhet jövőre.

Elemzők szerint elkerülhetetlen a brit gazdasági recesszió. A brit gazdaság nincs jó állapotban, az ország EU-tagság megszűnésének mindegyik lehetséges forgatókönyvére valószínűleg rosszul reagálna, a rendezetlen kilépés pedig már a jövő év első felében recessziót okozna.
A kilépés kapcsán a brit vállalatok kételyeiket fejezték ki Boris Johnson, brit miniszterelnök brexit megállapodásával kapcsolatban. Szerintük ez sokkal rosszabb helyzetben hagyná az ipart, mint a korábbi megegyezés.
Magyarországon továbbra is számos autóipari pozícióra nehezen találnak szakképzett dolgozókat a vállalatok. A gyártás, termelés területén kell leginkább munkaerő, derült ki az autopro.hu legfrissebb felméréséből.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink