Elemzések Autóipari szerszámgyártó üzem épül Miskolcon – ez történt a 44. héten

Autóipari szerszámgyártó üzem épül Miskolcon – ez történt a 44. héten

Wurmbrandt András | 2017.11.06 11:30

Autóipari szerszámgyártó üzem épül Miskolcon – ez történt a 44. héten

A mintegy 6 milliárd forint értékű beruházással olyan nagyméretű szerszámokat gyártó egység létesül Magyarországon, amelynek termékeire az egész régióban hatalmas a kereslet. Nézzük, melyek voltak még az elmúlt hét legfontosabb járműipari hírei.

Hirdetés

Gyártók

Az Audi Hungariánál megkezdte munkáját a 12 ezredik munkavállaló, így a nagyvállalat rekord létszámú szakembert foglalkoztat. A 21 éves Szentgyörgyi Marcell elektrotechnikusként végzett és karbantartó pozícióban kezdte meg szakmai pályafutását a karosszéria-üzemben.

A Volkswagen-konszernnél már 90 darab 3D-nyomtató áll rendelkezésre 26 különböző székhelyen – többek között Győrben is. Ennek jó oka van, hiszen az additív gyártási folyamatok teljesen új konstrukciókat tesznek lehetővé, segítségükkel a gyártók alapanyagot takaríthatnak meg, egyben csökkenhetik a végtermék súlyát. Már közhely a mottó, hogy minden lefaragott kiló csökkenti a fogyasztást, és ezzel a széndioxid-kibocsátást is.

Beszállítók

Kommunikációs központot épített mintegy másfél milliárd forintos beruházással a Denso Gyártó Magyarország Kft. Székesfehérváron. A kétszintes, közel négyezer négyzetméteres kommunikációs központban a földszinten vendégek fogadására alkalmas tárgyalók és étterem, az emeleten pedig oktatási centrum és további tárgyalók kaptak helyet.

Autóipari szerszámgyártó üzemet épít Miskolcon a Spinto Hungária Kft. A mintegy 6 milliárd forint értékű beruházással olyan nagyméretű szerszámokat gyártó egység létesül Magyarországon, amelynek termékeire az egész régióban hatalmas a kereslet. A teljes egészében magyar tulajdonú vállalat 140 új munkahelyet teremtő beruházását a magyar kormány egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.

Szolgáltatók

Egyes elemzők szerint az autóipar több változáson fog keresztülmenni az elkövetkező 10 évben, mint az elmúlt 100 esztendőben. A termékek, folyamatok, piacok gyorsabban és drámaiabban fognak változni, mint valaha. Az elektromos, hibrid és önvezető autók érkezése forradalmasítja és fellendíti az egész szektort.

Új ipari parkot hoznak létre Szekszárdon a Modern városok program 6,5 milliárd forintos támogatásával, az ehhez szükséges százhektáros terület csaknem felét már megvásárolta a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által megkérdezett mintegy száz vállalat több mint kétharmada, 68 százaléka jónak tekinti saját üzleti helyzetét - derül ki a kamara legfrissebb villámfelméréséből, amely a honlapjukon jelent meg kedden. Ez az eredmény még a tavaszinál is érezhetően jobb, amikor 55 százalékon állt a „jó" válaszok aránya, egyúttal pedig ez a 2005 óta mért legjobb érték.

Elemzések

A forgalomba helyezett új személygépkocsik száma októberben 30,4 százalékkal, az első tíz hónapban 20,2 nőtt az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon. Idén októberben 10 366-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma a tavalyi 7 951-ről, az első 10 hónapban 93 056 új autó állt forgalomba.

Gyártósor

A közelmúltban adta át új üzemét az abroncsgyártó, körbenéztünk, hogyan készülnek a tatabányai vállalat termékei. Tatabányán készül többek között a cég legújabb fejlesztése, a DriveGuard defekttűrő abroncs, amelynél a gyár garantálja, hogy levegővesztés után még nyolcvan kilométert lehet autózni vele, akár nyolcvan kilométeres sebességgel.

Techtogether

Az internet tele van okos és kevésbé okos tanácsokkal arra vonatkozóan, hogyan viselkedjünk állásinterjún, mit írjunk, mit ne írjunk az önéletrajzunkba. Kiigazodni nem egyszerű, éppen ezért egy asztalhoz ültettük hat, Magyarországon tevékenykedő vállalat HR-szakemberét, hogy megvitassák azokat a problémákat, amelyekkel az autóipar egészének meg kell birkóznia.

Temérdek fotóval mutatjuk meg, milyen hangulatos mérnökversenyt rendezett szakportálunk az Automotive Hungary kiállítással egy időben és helyen. Csak a legjobbak kaptak meghívót, közülük választottuk ki a legkiválóbbakat.

Tizenhat járműépítő, tizenhat autóipari vállalat – ennyi kellett ahhoz, hogy működjön az a képlet, amit úgy hívunk már negyedik éve: Techtogether. Két csapatkapitányt szólaltattunk meg, egy olyat, aki a csapatával a kezdetek óta részt vesz, és egy olyat, akinek az idei mérnökverseny volt az első.

Kiemelt Partnereink