Elemzések Autógyártók a világ legértékesebb cégei között

Autógyártók a világ legértékesebb cégei között

autopro.hu/B.B. | 2016.10.08 06:30

Autógyártók a világ legértékesebb cégei között

A legértékesebb tíz között leginkább techóriásokat találunk, de két járműgyártó is az elitbe tudott kerülni. Most először jutott a top százba elektromos autógyártó.

Hirdetés

Továbbra is az Apple a legértékesebb vállalat a világon, ami 178 milliárd dollárral számszerűsíthető – derül ki Interbrand piackutató márkaérték alapján készített toplistájáról. A dobogó második fokára a Google, a harmadikra a Coca-Cola fért fel. A legek közé az autógyártók közül a Toyota és a Mercedes-Benz tudta magát beverekedni.

A negyedik Microsoft mögött 9 százalékos értéknövekedéssel a Toyota zárt, a japánok cége 53,5 milliárd dollárt ér. A 6-8. helyet rendre a tavaly óta értékének 19 százalékát elveszítő IBM, a 14 százalékos pluszban záró Samsung, valamint az Amazon foglalja el. Az egy évvel ezelőtti rangsorhoz képest egy hellyel előrelépve, a kilencedik helyet foglalja el a Mercedes-Benz. A nagy múltú német autógyártó 18 százalékos növekedést ért el, értékét 43,5 milliárd dollár becsülik, írja az Automobilwoche.

A BMW épphogy kimaradt a legjobb tízből, a 12 százalékos plusz és a 41,5 milliárd dolláros adat a GE után csak a tizenegyedik helyre volt elég. Huszonegyedik helyen zárt a Honda, a 22,1 milliárdos érték négy százalékkal kisebb, mint a tavalyi.

Az értékét kétszámjegyű mértékben növelő Ford a 33., míg a hasonló ütemben fejlődő Hyundai a 35. helyen végzett.

A Volkswagen dízelbotrány miatti megingása a mostani ranglistán is megmutatkozik, a wolfsburgi márka értékéből 9 százalékot, vagyis 11,4 milliárd dollárt veszítve a 35. helyről a negyvenedikre csúszott vissza. Nem úgy, mint az Audi, a konszern prémiummárkája ugyanis 14 százalékos javulásnak köszönhetően a tavalyi 44. helyezésén hat helyet javított. A Porsche az ötvenedik helyen zárt.

A top100-as listán szereplő további gyártók: Nissan (43.), Kia (69.), Land Rover (78.), Mini (88.). A Tesla először került fel hasonló listára, Elon Musk cége a századik helyről várhatja, hogy a következő évben ismét javíthasson.

Az Interbrand toplistáját itt találják.

Kiemelt Partnereink