Audi a Holdon – Ez történt a 48. héten

Szerző: Wurmbrandt András | 2016.12.05. 10:55

Az elmúlt hét hírei közül nem feltétlenül az az egyik legérdekesebb, ami már megtörtént, hanem ami meg fog. Az Audi ugyanis Elon Musk SpaceX projektjével robotot küld oda, ahol 1972-ben az Apollo 17 landolt. Persze emellett más, szintén jövőbe mutató esemény is történt.

Gyártók

Jövőbe mutat például a Volkswagen Arteon. Az egyelőre még csak vázlaton feltűnő kocsi a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozhat be, és a CC utódjának szánják.

Dízelbotrány ide, gyorsan változó autóipar oda, az Audi a Holdra szállást tervezi. A német gyártó Quattro Lunar névre keresztelt kis egysége ott fog körülnézni, ahol a tizenegy fős Apollo 17 program keretében az emberiség 1972-ben a legközelebbi égitesten „földet” ért.

A Porsche legalább 1400 új munkahelyet tervez létrehozni, hogy kifejlessze, gyártsa és értékesítse a Tesla S modelljének szánt riválisát, amelyet 2019-ben terveznek piacra dobni. A Mission E-t a Stuttgart-Zuffenhausenben található gyárban építhetik, a sportautónak várhatóan 500 kilométeres hatótávolsága lesz.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a német gyártók belehúznak az elektromos mobilitás infrastruktúrájának kiépítésébe. A csapathoz a Ford is csatlakozik, a VW-konszernen belül pedig megkülönböztetett figyelem jut a Porschénak.

Az Audi Hungariánál legördült az egymilliomodik autó a gyártósorról, melyet a harmincmilliomodik győri motor, egy 400 lóerős, öthengeres TFSI erőforrás hajt. A jubileumi autó egy catalunya piros Audi TT RS modell.

Megvan, mivel indítja a gyártást a JLR Nyitrán: a Land Rover Discovery lesz az első modell, ami a britek 2018-ban munkába álló szlovákiai gyárában készül majd.

Beszállítók

Partnerségi kapcsolatba lépett a Delphi és az Intel, melynek keretében utóbbi világcég szállítja a chipeket a Delphi döntéshozatali szoftvereihez, melyek a sofőr nélküli járművek irányításáért (gyorsítás, fékezés, kormányzás) felelnek. A Delphi alelnöke szerint az Intellel való közös munka nagy lehetőség, mivel jelentősen felgyorsíthatja a fejlesztéseket.

A győri Melecs 45 százalékot emelt a béreken. Az elmúlt évben 77 munkatárssal növelte létszámát a cég, így az összlétszám már meghaladja az 500 munkavállalót.

Szolgáltatók

Munkahelyek tömegeinek megszűnésébe kerülhet az e-hajtás térnyerése csak Németországban. A közelmúltban a duisburgi egyetem professzora 75 ezer veszélyeztetett állásról beszélt, most azonban a szakszervezetek már negyedmilliós szám miatt aggódnak.

Az autóipar rohamléptekkel fejlődik, a beszállítóktól, szolgáltatóktól elvárt igényei egyre nőnek. Hogyan lehet egy geometriai szempontból teljesen szabálytalan hengerfejet ellenőrizni? Az ipari képfeldolgozó rendszereket és célgépeket fejlesztő Falcon-Vision Zrt. operatív vezetőjével jártuk körbe a témát.

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó "tisztességes és megkülönböztetéstől mentes" útdíj bevezetését az Európai Bizottság.

Trend

Az egyik legdinamikusabban hódító járműipari megatrend kapcsán egyre világosabban látható, merre halad a fejlődés útvonala, mire érdemes figyelniük a fejlesztőknek, gyártóknak, beszállítóknak, szolgáltatóknak.