Elemzések Amerikai elnökválasztás: Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének

Amerikai elnökválasztás: Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének

MTI | 2016.11.10 09:30

Amerikai elnökválasztás: Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének

Donald Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének, a piacok elbizonytalanodása lassuló gazdasági növekedést, kisebb globális keresletet teremt az energiahordozó iránt az elemzők szerint.

Hirdetés

Daniel Yergin, az IHS Markit elemzőház elnökhelyettese úgy fogalmazott, "kössék be biztonsági öveiket, mert a világgazdaság turbulensebb és bizonytalanabb szakaszába lép". Az elnökválasztás eredménye nyomán gyengébb lesz a gazdasági növekedés, így kevésbé emelkednek az olajárak a kereslet mérséklődése miatt - vélekedett.

A republikánus elnökjelölt korábban megígérte, hogy az Egyesült Államok egész területén, szárazföldön és vízen is lehetővé teszi a fosszilis üzemanyagok kitermelését, ami a kínálat növelésén keresztül ugyancsak lefelé hajtja az árakat.

A JBC Energy elemzői szerint Donald Trump energiapolitikai elképzeléseiről eddig nem sokat tudni, annyit azonban igen, hogy tagadja az emberi beavatkozás okozta klímaváltozást, és megígérte, hogy "újraéleszti" a fosszilis üzemanyagipart, amelyet munkahelyteremtő programjának központjába állított.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-án ülésezik, ahol dönthet a kitermelés csökkentéséről, hogy enyhítsenek az olajbőségen, amelynek nyomán 2014 óta csaknem felére csökkent az energiahordozó világpiaci ára.

A kőolaj világpiaci ára csaknem 4 százalékkal esett szerda délelőtt, majd hordónként 46 dolláron stabilizálódott.

Kiemelt Partnereink