Elemzések Akár 10 ezer új munkahely is létesülhet – ez történt a 2. héten

Akár 10 ezer új munkahely is létesülhet – ez történt a 2. héten

autopro.hu/P.M. | 2017.01.16 09:55

Akár 10 ezer új munkahely is létesülhet – ez történt a 2. héten

Szinte el sem kezdődött az új év, azonban máris olyan beruházásokról beszélhetünk, amik ha megvalósulnak, jócskán felpörgetik a magyar járműipar. Nézzük, milyen eseményektől volt hangos a magyar járműipar.

Hirdetés

Gyártók

Január második hetét azzal indították a gyártók, hogy közölték, tavaly mennyi jármű került vásárlókhoz. Ügy tűnik, a magyarok szíve hazahúz, hiszen 543 győri Audi került hazai garázsokba és új, kecskeméti Mercedesekbe is jópár honfitársunk ült.

Beszállítók

– Tizenkét évvel ezelőtt, amikor idekerültem, a bővülés lehetőség, a százmillió eurós árbevétel vízió volt – mára mindkettőt megvalósítottuk, sőt messze túlhaladtuk, köszönhetően a jókor meghozott vezetőségi döntéseknek, a lehetőségek felismerésének és jó kihasználásának, illetve az elvárások megfelelő teljesítésének – mondta el az autopro.hu-nak adott interjúban Sebestyén Balázs, tatabányai Delphi ügyvezető igazgatója. Hozzátette azt is, hogy a vállalatnál 6-7 évente cserélik le a gépparkot, ami szerinte a töretlen fejlődés és a biztos munkahely jele.

Sebestyén Balázs, a tatabányai Delphi ügyvezető igazgatója

Vezetőváltás volt a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél: Wolfgang Stein váltotta Volker Schillinget január elsejétől. Schilling 2011 augusztusa óta vezette a hatvani Bosch gyárat, most a teljes Bosch csoport világszintű audit szervezetéért felel.

– Hiszem, hogy az itteni erős hatvani csapattal a Bosch előtt gyümölcsöző évek állnak. Rohamosan változik az ipar: az elektromos autók, a digitalizáció, a városi mobilitás, a hálózatba kapcsolás és az automatizált vezetés határozzák meg a trendeket. A hatvani Bosch gyár mindezekhez jelentősen hozzájárul, itt gyártják többek között a radarérzékelőket és szenzorokat, valamint a legtöbb autómárka elektromos vezérlőegységeit – mondta az új igazgató.

Hasonlóan jövés-menés zajlik az LG Electronics magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatói posztjánál. Ott Bumseop Lee került Youngnam Roht székébe.

Szolgáltatás

A héten interjút készítettünk Spaller Endrável, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesével, aki szerint van még hová fejlődnie a termelésen túli ipari aktivitásnak idehaza, de a lehetőségek adottak a növekedéshez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Németországban tartózkodik, ahol autóipari, elektronikai és beszállítói területen működő német vállalatokkal tárgyal arról, hogy a kormány Magyarországra hozzák beruházásaikat. Ha megvalósulnak a tervezett beruházások, nyolcezer új munkahely is létrejöhet.

Korábban elmondta, a kormánynak hosszú ideje húzódó három magyarországi beruházási tárgyalást sikerült eredményesen lezárni, amelyeket hamarosan bejelentenek. Ezek közül kettő egyenként ezer fölötti munkahelyet, egy pedig mintegy ezer munkahelyet hoz létre Magyarországon, a beruházások az autóipari, az elektronikai, és a szolgáltatói szektorból érkeznek.

Minőség vagy mennyiség? – ezt kérdeztük Szabó Sándortól, a minőségellenőrzéssel foglalkozó Exact Systems Hungary Kft ügyvezetőjétől.

– Amennyiben a vevői igényekről van szó, nem hagyunk semmit figyelmen kívül. Ez az egyik oka annak, hogy cégcsoportunk a kezdetek óta töretlenül növekszik és rövid idő alatt jelentős sikereket értünk el Magyarországon is.

Oktatás

Több kézzelfogható eredménye is van a térség gazdasági fejlődését érintő közös gondolkodásnak a 2017. február 1-től az ELTE keretében működő Savaria Egyetemi Központban: az egyik a duális gépészmérnökképzés elindítása, a másik pedig az erre külföldről hazahívott oktatók bérezése. Utóbbi példaértékű lehet az országban, hiszen a Gentből vagy éppen Brüsszelből hazatért oktatók felsőoktatási fizetésüknek a dupláját kapják. Az intézmény új stratégiájának részleteiről, a gépészmérnökképzésben rejlő lehetőségekről a Savaria Egyetemi Központ rektor-helyettesével, dr. Németh Istvánnal beszélgettünk.

Január 20-ig lehet jelentkezni a keresztféléves szakképzésekre a helyi szakképzési centrumokban: nagy az érdeklődés a logisztikai ügyintéző és hegesztő szakképesítések iránt.

Magyarországon elsőként épül kutatás-fejlesztési és oktatási célokat egyaránt szolgáló dióda lézerközpont a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara mellett - közölte Weltsch Zoltán, az egyetem anyagtechnológia tanszékének vezetője. A lézerközpont építése várhatóan még az idén elkezdődik. A tervezett kutató-fejlesztő munka pedig előreláthatólag jövőre veszi kezdetét, autóipari cégek is profitálhatnak majd ebből.

Techtogether

A kecskeméti Pallas Athéné Egyetem hallgatói különleges projektre vállalkoztak: motorkerékpárt terveznek és építenek. Nem is akármilyen sikerrelm ugyanis egy nemzetközi versenyen dobogós helyen végeztek. Siteri Mátyás tervezőmérnökkel és Tímári Attila csapatvezetővel beszélgettünk, akik elmondták, az általuk használt alumíniumhab 5,4-szer könnyebb a tiszta alumíniumnál. Így lett a vázuk 7 kg, a lengőkaruk pedig mindössze 3.

Ezt a motort tervezték és építették a kecskeméti hallgatók

Gyártósor

Magyar céggel kötött partneri megállodást a Universal Robots: az automatizálásban és az együttműködő robotokban rejlő piaci potenciált a Robot-X Hungary Kft. egy ideje már felismerte, így most új magyar partnerként csatlakozott a UR robotok forgalmazói közé.

Mi is az Ipar 4.0? Ezen lamentáltunk a héten magyar járműipar meghatározó szereplőivel. Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke egyenesen odáig ment, hogy aki nem csatlakozik a digitális forradalomhoz, ellehetetleníti a vállalatát.

Trend

Ismét egyre közelebb került a világ az autonóm közlekedéshez, ugyanis az osztrák közutakon már tesztelik az önvezető járműveket. Dr. Nyalka Csaba ügyvéddel beszélgettünk a jogi hátteréről.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink