Elemzések A raktár is lehet okos

A raktár is lehet okos

Kuthi Áron | 2018.07.30 13:53

A raktár is lehet okos

A raktározás technológiaváltását önjáró targoncák, dolgukra siető önműködő kalodák, szorgalmas rakodórobotok fémjelzik, legalábbis a médiában, a reklámokban így lehet legkönnyebben megjeleníteni a trendeket, a tárolás logisztikájának nagy léptékű fejlődését. És kinek ne az amerikai webáruházi óriás, az Amazon laboratóriumi tisztaságú, napfényes üzemcsarnokai jutnának eszébe minderről.

Hirdetés

A reklámokban látható hipermodern gyárak látványa akár riasztóan is hathat arra a gyártó cégre, amely bár érzi a költségcsökkentés kényszerét, de a teljes robotizálásra nincs pénze, vagy nem is feltétlenül szükséges, hogy robotkar emelje helyére az árut. A valóság és az ideális, az anyagáramlás folyamatosságát maximalizáló világ között tehát legtöbbször igen nagy a szakadék.

Vajon mindebből a csillogó világból mennyit kell átvennem saját cégem működésének javításához úgy, hogy az újítás tartósan és hatékonyan épüljön a folyamataimba? Ezt a kérdést boncolgatja az egyik nagy brit ipari hírportál is, a The Manufacturer, amely az üzleti előnyök felsorolásából indul ki.

Ezek elég tömören felsorolhatók:

  • bértömeg-csökkentés, az emberi munkaerő átcsoportosítása, a raktártérből való áthelyezése, így a biztonság fokozása, az emberi mulasztásból eredő hibák minimalizálása; a repetitív munka
  • kapacitásnövelés, hatékonyság-növelés a válaszidők csökkentésével, a jobb térkihasználással, a milk-run (anyagmozgatás) újraalkotásával és optimalizálásával;
  • jobb térkihasználás: nehezen elérhető, magas helyek kihasználása automata emelőrendszerekkel;
  • a 0-24-es működés bevezetése: rendelés teljesen automatizált módon történő feldolgozása, előkészítése például éjszaka;
  • valós idejű raktárkészlet-követés lehetősége

Sokan észre sem veszik, hogy valamilyen szinten máris automatizált rendszereket alkalmaznak, legyen szó például vonalkód nyomtató és olvasó rendszerről. Tehát itt is, mint minden más modernizálási lépésnél, érdemes felmérni a meglévő adottságokat és az igényeket.

A Modern Materials Handling nevű szakportál hét szabályt fogalmazott meg a technológiaváltás előtt álló cégek számára: technológiai érettség felmérése, célok meghatározása, a váltást bevezető felelős kijelölése, a kapacitás helyes felmérése (hogy üzemméretnek megfelelő rendszert installáljunk), megbízható IT-, karbantartási és továbbképzési háttér biztosítása, adatmigráció (sok éves működés alatt keletkezett adatállomány megnyitása az új rendszer előtt), indítási csapat felállítása (az elkerülhetetlen kezdeti hibák szűrésére).

A fejlesztés a Manufacturer szerint nagyon buta dolgokon bukhat el. Ilyen buktató a raktárpadló felülete is. Vagyis semmit nem fog érni a befektetés, ha az önjáró targonca nem boldogul a padló egyenetlenségeivel. A másik szűk keresztmetszet is elég prózai, ez pedig a raklapok minősége. Ez az eszköz fordul meg a legtöbb helyen, eltérő környezettel találkozik minden alkalommal. És hiába a fejlesztésünk, ha a sérülések miatt az automata targonca nem tudja helyesen bemérni, megemelni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink