Elemzések A német kormány lefelé módosította a 2020-ra adott gazdaságnövekedési előrejelzését

A német kormány lefelé módosította a 2020-ra adott gazdaságnövekedési előrejelzését

MTI | 2019.10.18 09:11

A német kormány lefelé módosította a 2020-ra adott gazdaságnövekedési előrejelzését

Lefelé módosította a német gazdaság 2020-as növekedésére adott előrejelzését a német szövetségi kormány. Az elemzés szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt 1,5 százalék helyett 1 százalékkal bővülhet jövőre.

Hirdetés

Peter Altmaier gazdasági miniszter a prognózis berlini bemutatóján hangsúlyozta, hogy a világgazdasági körülmények romlása ugyan visszafogja a német gazdaságot, de nincsenek közelgő válságra utaló jelek, és minden arra mutat, hogy a 2009-ben kezdődött növekedés nem áll le.

A brit európai uniós tagság megszűnésének ügyében Brüsszelben csütörtökön elért megállapodással kapcsolatban hozzátette: "feltűnt a fény az alagút végén", és a megállapodáson alapuló, rendezett brexit csökkentheti a gazdaság lendületét korlátozó bizonytalanságot.

Ha nem is akkora, de így is lesz növekedés

A kormány arra számít, hogy jövőre ismét élénkül majd a nemzetközi kereskedelem, ami javítja az exportra termelő ágazatok helyzetét, az pedig önmagában 0,3-0,4 százalékot hozzátesz a GDP-hez, hogy több munkanap lesz, mint az idén.

Stabilizáló hatása van, hogy a belgazdasági konjunktúra változatlanul erős, a foglalkoztatottság és a jövedelmek továbbra is emelkednek, az építőipar teljes kapacitással dolgozik és az állami beruházások bővülnek.

Az előrejelzés szerint a német gazdaság exportja a tavalyi 2,1 százalék után az idén csupán 1 százalékkal, jövőre viszont már 2 százalékkal nő. Az import növekedésének mértéke a tavalyi 3,6 százalékról az idén 2,6 százalékra süllyed, jövőre 3,3 százalék lehet. A 83 millió lakosú országban a munkaviszonyban állók száma a tavalyi 44,9 millióról az idén 45,2 millióra, 2020-ban várhatóan 45,4 millióra emelkedik. A fogyasztói árak növekedése mérsékelt maradhat, az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,6 százalékos lehet.

Kiemelt Partnereink