Elemzések A mérnököknek a BMW a legvonzóbb

A mérnököknek a BMW a legvonzóbb

autopro.hu | 2015.11.17 06:33

A mérnököknek a BMW a legvonzóbb

Továbbra is az Audi, a BMW és a Porsche a legnépszerűbb a fiatal mérnökök és közgazdászok közt. A sorrend azonban változott.

Hirdetés

A fiatal mérnökök és közgazdászok közt az autógyártók a legnépszerűbb munkaadók Németországban. Mindkét csoport kedvenceinek listáján az első helyre ugrott a BMW tavaly óta, akkor második volt. A mérnököknél az Audi az elsőről a harmadik helyre csúszott, a közgazdászoknál a másodikra. A Porsche javított egy helyet a mérnököknél, feljött a másodikra, a közgazdászoknál megőrizte második pozícióját. Ezek az eredmények egy 7800 fiatal megkérdezésén alapuló vizsgálat eredményei, egy-nyolc éves szakmai gyakorlattal rendelkezőket kérdeztek – írta az automobilwoche.de.

A friss diplomás informatikusok a Google és a Microsoft elé tették az Audit, de a BMW (3. hely), a Porsche (5.), valamint a Daimler és a Volkswagen (mindkettő 8.) is jól szerepelt. Az autóipari beszállítók hagyományosan kevésbé jól szerepeltek a rangsorban. Egyedül a Bosch került mindhárom területen a Top 50-be: a mérnököknél 7. lett (a ZF 11., a Continental 15., a Schaeffler 45.), a közgazdászoknál 13. (itt más autóipari beszállító nem került a Top 50-be), az informatikus szakemberek listáján nyolc helyet javítva 15. a Bosch.

Sok ezer euróval kevesebb a nőknek

Az Universum Young Professional Umfrage 2015 felmérés megállapította, hogy a fizetésben jelentős a nemek közötti különbség. Míg a nők átlagos éves fizetése 39 422 euró (kb. 12,3 millió forint), addig a férfiaké 45 893 euró (kb. 14,3 millió forint). A legmagasabb fizetést az informatikusok kapják, átlagosan 50 484 eurót (kb. 15,7 millió forint), a mérnökök 45 592 eurót (kb. 14,2 millió forint), a kezdő gazdasági szakemberek 41 088 eurót (kb. 12,8 millió forint) keresnek évente. Amikor arról kérdezték a fiatalokat, hogy mitől lesz számukra vonzó egy munkahely, akkor a fizetésen kívül a teljesítmény elismerését, a kihívásokban gazdag munkát is az elsők között említették.

A nők és a férfiak eltérő prioritásokat fogalmaztak meg. A nőknek fontosabb a vállalati kultúra és a barátságos munkakörnyezet. A férfiaknak a jövőbeni magasabb fizetés és az előrelépés lehetősége egy vezetői pozícióba fontosabb.

Minden harmadik fiatal új munkahelyet keres

A hosszú távú karrierben való gondolkodásban is nagy eltérés van a nemek között. A munka és magánélet egyensúlya a nők 68 százalékánál kiemelten fontos, a férfiaknál ez csak 55 százalék. Egy menedzser pozíció elérése a férfiaknak fontosabb, 46 százalékok említette, a nők közül csupán 26 százalék.

A nő nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, a munka a családtervezést ne zavarja a karrier. A férfiak viszont a rugalmas munkaidőt és a sok szabadságot említették viszonylag gyakran.

Megkérdezték a válaszadókat arról is, hogy mennyire elégedettek jelenlegi munkaadójukkal, a tízes skálán 7,0 lett az átlag. A fiatal női szakemberek kevésbé elégedettek a férfiakhoz képest, a nőknél 6,7, a férfiaknál 7,1 lett az átlag. Annak ellenére, hogy viszonylag magas a fiatal munkavállalók elégedettsége jelenlegi munkaadójával, szinte minden harmadik megkérdezett munkahelyet akar váltani a következő évben, a nőknél 36 százalék, a férfiaknál 26 százalék. A munkahelyváltási tervek legfőbb oka a jobb javadalmazás és juttatás, valamint a jobb karrierlehetőség.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink