Elemzések A hazai kereslet miatt nőtt a francia gazdaság

A hazai kereslet miatt nőtt a francia gazdaság

MTI | 2019.10.30 13:13

A hazai kereslet miatt nőtt a francia gazdaság

A vártnál nagyobb mértékben nőtt Franciaország gazdasága a harmadik negyedévben az erős belső keresletnek köszönhetően.

Hirdetés

Az első becslés szerint július-szeptemberben az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal gyarapodott Franciaország hazai összterméke (GDP), csakúgy, mint az első két negyedévben. Elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak az év harmadik negyedében.

A lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal nőtt, enyhén emelkedett a második negyedévi 0,3 százalékhoz képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,9 százalékkal bővült, némileg lassult az ütem az előző negyedévi 1,2 százalékhoz képest. Ezen belül a vállalatok beruházásai a második negyedévben elért 1,1 százalék után 1,2 százalékkal emelkedtek, míg a háztartásoké 1,6 százalékról 0,1 százalékra, a kormányzaté pedig 1,3 százalékról 0,9 százalékra mérséklődtek.

Végre nőtt az export

Az export 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben mért 0,1 százalékos csökkenés után, az import pedig 1,4 százalékkal ugrott meg az előző negyedévi 0,3 százalékos csökkenés után.

A francia gazdaság lendületének megtartása jó hír Emmanuel Macron államfőnek olyan időkben, amikor komoly aggodalmakra ad okot a világgazdaság növekedésének a kereskedelmi viszályokból fakadó lassulása, amely különösen keményen sújtja a legfőbb kereskedelmi partner Németországot.

Franciaország GDP-je tavaly 1,7 százalékkal nőtt. Az idei első háromnegyed év egészében azonban csak 1,2 százalékra rúgott a növekedési ütem.

Kiemelt Partnereink