Elemzések A gépjárműkereskedők 21 százalékkal több új autót értékesítettek februárban

A gépjárműkereskedők 21 százalékkal több új autót értékesítettek februárban

MTI | 2017.03.01 14:40

A gépjárműkereskedők 21 százalékkal több új autót értékesítettek februárban

Februárban az egy évvel korábbinál 20,7 százalékkal több, 8000 új személygépjárművet helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Hirdetés

Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ez 2017-ben meghaladhatja a százezret.

Az egyesület reméli, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni - tették hozzá.

Az MGE szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, ők azonban inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető - írták.

Februárban 1297 kis haszonjármű kelt el, ami 14,3 százalékkal kevesebb mint egy éve. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kis haszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára. E mellett ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja - írták.

Autóbuszokból a múlt hónapban 39 kelt el, ami 40 százalékkal kevesebb a tavaly februárinál. A piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, inkább az a fontos, hogy éves átlagban növekedés legyen, mivel a buszpark nagyon öreg és megújításra szorul - hívták fel a figyelmet.

Minimális visszaesés volt a nagy haszonjárműveknél, 414-et adtak el, ami 3,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok némileg növelték a flottacserék idejét - írták.

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge 67 eladott darabbal, az értékesítést fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

Az egyesület ebben az évben összesen 102 ezer új személygépkocsi, 22 ezer kis haszonjármű, 5500 nagy haszonjármű, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

Kiemelt Partnereink