Elemzések A brit vállalatok szerint az új brexit megállapodás rosszabb, mint a korábbi

A brit vállalatok szerint az új brexit megállapodás rosszabb, mint a korábbi

autopro.hu/Sz.K. | 2019.10.20 13:33

A brit vállalatok szerint az új brexit megállapodás rosszabb, mint a korábbi

A brit vállalatok kételyeiket fejezték ki Boris Johnson, brit miniszterelnök brexit megállapodásával kapcsolatban. Szerintük ez sokkal rosszabb helyzetben hagyná az ipart, mint a korábbi megegyezés.

Hirdetés

A vállalatok, befektetők és közgazdászok is egyhangúan az Egyesült Királyság érdekében biztosítanának kilépési megállapodást az EU-ból, így elkerülve a megállapodás nélküli Brexitet, és a piacok is üdvözölnék az október 31-i kaotikus szakítás kockázatának csökkentését.

Megmaradhat az együttműködés?

A hír hatására a font újabb öthónapos csúcson volt a dollár árfolyamával szemben, azonban a változékony kereskedelemnek köszönhetően később ismét zuhant az árfolyam.

A 141 záradék többségét az Egyesült Királyság és az EU felülvizsgált politikai deklarációja is magában foglalja, ami megegyezik azzal, amire Theresa May rábólintott. A deklaráció egyik sora azonban, mely kimondja, hogy „az Egyesült Királyság megfontolja az unió szabályaival való egyezést a fontos területeken”, minden más jövőbeli kereskedelmi tárgyalás során azonban szakít velük, de az egyik záradék megígéri, hogy a „lehető legközelebbi” kapcsolat fenntartását célozzák meg a jelenlegi megállapodásokkal.

Viszlát, súrlódásmentes kereskedelem!

Egy iparági forrás elmondása szerint az új megállapodás változásai ugyanolyanok, vagy még rosszabbak, mint a márciusiak. Sokak szerint nagyobb hatáskört kapnak a szabályozók, ami még nehezebbé teszi a brit vállalatok számára, hogy legnagyobb exportpiacaikkal kereskedjenek.

A felülvizsgált megállapodás azt a kötelezettséget is törölte, melyek a származás ellenőrzésének szabályait írják le, így további akadályokat görgetve a kereskedelem elé, mely az ipar ezidáig súrlódásmentes importját befolyásolná, ezzel főként az autóipart sújtva.

A Jaguar Land Rover, Nagy-Britannia legnagyobb autógyártója szerint a vállalatnak „olyan megállapodásra van szüksége, amely védi a vámmentességet, és a súrlódásmentes kereskedelmet, és az olyan kritikus területeken, mint a szabályozások és a migráció is meghagyna egy bizonyos fokú játékteret”.

Nyugtalanítóak a kilátások

A brit iparszövetség elnöke, Carolyn Fairbairn elmondta, „a vállalatok nagyon aggódnak az Egyesült Királyság és az EU további kapcsolata miatt” és szerinte a megállapodás továbbra „sem megfelelő”.

– Több évtizedes szabad és súrlódásmentes kereskedelem van a hátunk mögött az Egyesült Királyság legnagyobb piacával, melyet többezer kis és nagy vállalat formált. Ezt nem szabad csak úgy eldobni – mondta.

May szóbeli biztosítékot adott az iparági csoportoknak, hogy kormányzata megpróbálja folytatni a szabályozásbeli együttműködést az EU-val a brexit után is. A jelenlegi kormányzat azonban nem adott ilyen biztosítékokat, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a megállapodás nélküli brexit lép majd érvénybe.

Kiemelt Partnereink