Elemzések A Volvo persze megint megcsinálta - Ez történt a 44. héten

A Volvo persze megint megcsinálta - Ez történt a 44. héten

Wurmbrandt András | 2016.11.07 10:30

A Volvo persze megint megcsinálta - Ez történt a 44. héten

A Mindenszentek miatti csonka hét viszonylag kevés nagy durranást tartogatott a járműipar tekintetében. A kulcsszavak talán ezek lehetnek: Mercedes, Alcoa, Dubai, na és persze Volvo.

Hirdetés

Gyártók

Ha már a címben ezt emeltük ki, akkor kezdjük is összefoglalónkat a Volvoval, merthogy megcsinálták, mégpedig a tökéletes visszahívást. Szinte minden héten elrendel valamelyik gyártó egy kisebb-nagyobb kényszerjavítást, viszont végrehajtásukról már nem sokat hallani. Nem véletlenül van ez így, nem megy mindig minden tökéletesen. A svédek azonban nem tudnak hibázni.

És maradjunk még a Volvonál egy kicsit, hiszen komolyan fejleszti kapacitásait a gyártó Kínában: a tervek szerint egyes modellek már kizárólag csak itt készülnének, a világ összes többi piacának keresletét exportból elégítenék ki.

Négy új erőművet tervez a Mercedes. Az új motorok a nagyobb teljesítmény ellenére is takarékosabbak elődeiknél. Az egyik új dízel a gyártó legerősebb, személykocsikba szerelt gyártmánya lehet.

Újabb neves versenysorozatot hagy ott a VW-konszern. Miután véglegessé vált, hogy az Audi hamarosan elköszön Le Mans-tól, kiderült, a VW a WRC ralibajnokságnak int búcsút.

Alapos frissítésen esett át a Skoda bestsellere. Az év végétől kezdődően az Octavia megújult első és hátsó résszel, új vezetői segédrendszerekkel, infotainment és connectivity megoldásokkal érkezik.

Új szabadalom a Hondánál, melynek segítségével teljesen személyre szabhatóvá válnak az ablakok. Érintésre sötétednek.

Beszállító

Az Arconic Inc. részvényeinek keddi tőzsdei bevezetésével New Yorkban lezárul az Alcoa Inc. alumíniumipari konszern két önálló működési területre bontása. Az Alcoa Inc. korábbi tevékenységét két független vállalat viszi tovább, az Arconic Inc. és Alcoa Corporation. Az utóbbi, az "új Alcoa" az alumínium-nyersanyagipari tevékenységi kört, az Arconic pedig a magas hozzáadott értékű feldolgozóipari üzletágakat veszi át.

Több beszállítóval is sikerült interjút készítenünk az Automotive Hungary Kiállításon, így Ágoston Zoltán humánerőforrás-vezetővel a Musashitól. A japán Musashi a világ egyik legnagyobb autó- és motorkerékpár-alkatrészgyártója, Ercsiben 2000-ben telepedett le, egy évvel később indította el a gyártást. A vállalat négymillió eurós beruházással differenciálművek gyártását kezdi meg 2017-től.

Pezseg az élet Szentgotthárdon, az Opel pedig rekordra készül- erről Kaszás Zoltánnal, a General Motors kötelékébe tartozó magyar motorgyár szóvivőjével beszélgettünk.

Gyártósor

A robotizáció egyértelműen a minőség szinten tartása, javítása, valamint a hatékonyság növelése miatt szükséges az iparban, és nem a munkaerőhiány miatt- mutatott rá portálunk érdeklődésére Lautner József, az Ajkai Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója, akit már nem az Automotive- kiállításon kerestünk meg, hanem telefonon, mégpedig egy közelmúltbeli fejlesztésük kapcsán.

Szolgáltatók

Komoly veszély fenyegeti az autógyártókat: az NHTSA első embere, Mark Rosekind emlékeztetett a Takata hibája miatti több tízmilliós visszahívási hullám lebonyolítására, amiből természetesen szorosan következik a javítás költségeinek elosztásának kérdése. Elég naiv gondolat volna, hogy egy ekkora méretű kényszerjavítás anyagi vonzatait a japán beszállító egyedül képes lenne elviselni.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházás megvalósítása rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken.

Kilenc millió dollárt, vagyis közel két és félmilliárd forintot fizetett egy indiai üzletember egy dubai-i rendszámtábláért. Na persze nem akármilyen alumínium lemezről van szó, az egyedi azonosító mindössze egyetlen számból áll, aminek birtoklása.

Techtogether

Másodszor rendezték meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a versenycsapat konferenciát. A tavalyi hagyományteremtő esemény sikere után november 3-án, a intézmény központi épületének aulájában rendezték meg a programot, ahol az egyetem falain beül született innovatív megoldásokkal ismertették meg az érdeklődőket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink