Elemzések A Tesla elveszítette az Egyesült Államok legértékesebb autógyártója címet

A Tesla elveszítette az Egyesült Államok legértékesebb autógyártója címet

autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.09 06:30

A Tesla elveszítette az Egyesült Államok legértékesebb autógyártója címet

A Tesla mindig ingadozó tőkének számított, figyelemre méltó értéknövekedéssel, amit gyakran fájdalmas zuhanások követtek a kedvezőtlen hírek és rossz pénzügyi eredmények miatt. Most megint a zuhanás idejét éli a vállalat: a június 23-i csúcs után 19%-os visszaesést tapasztalhatunk a részvénypiacon.

Hirdetés

A jelenlegi visszaesés több mint 12 milliárd dolláros piaci tőkésítést eredményezett, és a folyamat során a Tesla elveszítette a legértékesebb amerikai autógyártó címet.

A kaliforniai Palo Alto-ban székelő vállalat részvényei 5,6%-ot estek, ezzel a Tesla piaci tőkéje 50,7 milliárd dollárra csökkent. Ezzel a Tesla a General Motors mögé került, de szerencséjére még mindig a Ford előtt áll.

A zuhanás egybeesett Elon Musk bejelentésével, hogy a Model 3 gyártása július végén kezdődik.

A Tesla azt is közölte, hogy a második negyedéves eladások és gyártási számok elmaradtak az elemzők várakozásaitól, mert a 100 kilowatt-órás akkumulátorok hiánycikké váltak ebben az időszakban, ez pedig lassította a gyártást.

Továbbá, mivel egyre több vállalat nyit az elektromos autók felé, új versenyhelyzet fenyeget. Többek között a Volkswagen, az Audi, a BMW, a GM, a Nissan és a Honda is bejelentette, hogy újabb elektromos modelleket adnak termékkínálatukhoz.

Ahogy már megírtuk, a Tesla Kínában is gyártani szeretne, azonban eddig nem találta meg ottani vállalkozó partnerét. Elemzők attól tartanak, hogy az alacsony kínai akkumulátorárak a Tesla bevételeinek rovására fognak menni.

Ha mindez még nem elég, az Egyesült Államok Útbiztonsági Hivatala szerint a Model S nem elég biztonságos.

Azok, akik támogatják Musk elképzeléseit a zéró emissziós közlekedésről, úgy vélik, hogy a Tesla tőkekibocsájtásai végül meghozzák a várt eredményt.

A hagyományos gyártók szemszögéből azonban a további tőkeszükségletek értelmetlennek tűnnek – írta meg a Forbes.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink