Elemzések A PSA Magyarországban gondolkodik? - ez történt a 48. héten

A PSA Magyarországban gondolkodik? - ez történt a 48. héten

Wurmbrandt András | 2017.12.04 11:00

A PSA Magyarországban gondolkodik? - ez történt a 48. héten

Munkát hozhat a PSA Szentgotthárdra, akkumulátor gyárat tervez Komáromba a dél-koreai SK Innovation- ezek a jó hírek. A rossz, hogy nem gyárt több üléshuzatot a Lear Magyarországon. Összefoglaltuk az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

Hirdetés

Gyártók

Az Opel valamelyik kelet-európai motorgyárában készítené el a PSA azt a kétszázezer benzinmotort, amely miatt nemrég még a szlovákiai Trnavaban található üzemének kapacitásbővítését fontolgatta, írja az autonews.com. A plusz megrendelést Szentgotthárd vagy a valamivel kisebb, Lengyelországban található gliwice-i üzem kaphatja.

A Suzuki Magyarországon elsősorban az Esztergomban gyártott gépkocsik kapcsán ismert, a vállalat azonban motorkerékpárok mellett a hajómotorok gyártásában és értékesítésében is kiemelkedő eredményeket tudhat magáénak.

Megkapták diplomájukat a Magyarországon egyedülálló ipari művezetőképzés első végzős hallgatói Kecskeméten. A hiánypótló program különlegessége, hogy egy eddig nem létező képzési kategóriát teremtettek Magyarországon, az oktatási anyagokat a Német-Magyar Iparkamara szakemberei a Mercedes-Benz hazai gyárának igényeire szabva dolgozták ki a németországi tananyagot alapul véve.

Beszállítók

Egyedülálló megoldásokat alkalmaz a differenciálmű megmunkálásnál a Linamar Hungary Zrt. A precíziós fémmegmunkálással és részegységek gyártásával foglalkozó békés megyei vállalat kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel rugalmasabb és költséghatékonyabb gyártás érhető el.

A dél-koreai SK Innovation Zrt. elektromos autókba használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a komáromi ipari parkban egy 42 hektáros területen. A beruházás környezetvédelmi dokumentációja szerint a vállalat 2018 februárjában kezdené meg az építkezést, a próbaüzemet 2019 nyarán indítanák és 2020 januárjától üzemszerű termelést folytatnának.

Újabb, 1200 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővül a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó Schäfer-Oesterle Kft. magyarországi üzeme. Bonyhádon jelenleg legnagyobb volumenben E-osztályú Mercedesek bőrbevonatú karfája készül, de hamarosan a Lamborghininek is beszállítanak.

Befejezte a termelést november 30-án a Lear Corporation Hungary Kft. móri üzeme. A prémium kategóriás személygépjárművek autóülés huzatát készítő móri telephely több mint 24 éve működött.

Szolgáltatók

Szerszámtervező mérnököt, esztergályost, tervezőmérnököt, gépkezelőt, galvanizálót keresnek Zalaegerszegen és környékén, az állásportálokon egyfolytában hirdetnek ehhez hasonló autóipari állásokat. Megkérdeztük dr. Vadvári Tibor zalaegerszegi alpolgármestert, mivel próbálják a várost vonzóvá tenni az autóipar számára, továbbá mivel marasztalják a munkaképes korosztályt.

Szeptemberben az export euróban kifejezett értéke 5,6, az importé 6,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külkereskedelmi termékforgalom aktívuma 937 millió eurót tett ki, 28 millió euróval kevesebbet a tavaly szeptemberinél – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Oktatás

Techtogether

Jövőre ötven, mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott jármű mérheti össze tudását a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.
Trend

Minden olyan iparág, ahol termékfejlesztés, gyártás vagy éppen kis szériás gyártás történik, hasznát veheti a 3D nyomtatásnak. A rétegről rétegre való építkezést elsőként hozta be Magyarországra a Varinex 1998-ban. Videós riportunkban Fehér Zoltán, a Varinex Zrt. 3D nyomtatás üzletágigazgatója osztja meg gondolatait.


Gyártósor

Hogy a robotika mennyire előretörő területe az autóiparnak, jól mutatja a Magyarországon robotforgalmazással foglalkozó Fanuc Hungary Kft. új beruházása: a vállalat Törökbálinton egy új, 3500 négyzetméteres telephelyet húz fel. A fejlesztés részleteiről Bagdi Attila marketingspecialista számolt be.
Ha járműipari régiókat kell felsorolni, elsőre nem Zalaegerszeg kerül szóba. Pedig úgy tűnik, a városban fejlődnek az autóiparhoz köthető vállalatok. Jó példa erre a Mould Tech Mérnöki Iroda, ami az évek során kitaposta az utat olyan nagynevű vállalatokhoz, mint a Continental, a Valeo vagy a Magna Steyr. Egyed Péter tulajdonos ügyvezetővel beszélgettünk.

Kiemelt Partnereink