Elemzések 600 milliárd forint értékű fejlesztés - Ez történt a 36. héten

600 milliárd forint értékű fejlesztés - Ez történt a 36. héten

Wurmbrandt András | 2016.09.12 10:30

600 milliárd forint értékű fejlesztés - Ez történt a 36. héten

Kecskeméten egymilliárd eurós (313 milliárd forintos) beruházásból épül meg a Mercedes új gyára, amely 2500 embernek ad munkát, és még emellett is lesznek fejlesztések. Ez volt a hét egyik legfontosabb híre, de nézzük miről szólt még az év 36. hete.

Hirdetés

Gyártók

Audis hírekkel indult a hét, s a négykarikás gyártó hétközbenre is tartogatott új információkat, főként az oktatáshoz kapcsolódóan. Így azután, hogy megtudtuk: egy már meglévő kapcsolat felerősítésével komoly szereplővé válik az Audi a Formula E versenysorozatban, kiderült az is, hogy az Audi Hungaria duális szakképzési rendszerében két új szakma tanulói is magukra öltik a munkaruhát: a járműipari karbantartó technikus és az alternatív gépjárműhajtási technikus szakokon is elindul a szakképzés. A győri négykarikás vállalat és a Széchenyi-egyetem közös duális képzési portfóliója is bővült, a járműmérnök képzés után a nappali tagozatos villamosmérnök BSc szakkal.

S ha már e-mérnökök, akkor egy hír az egyre jobban előretörő elektromos járművekkel kapcsolatban: Dániában megkezdte működését a világ első, teljes mértékben piaci alapú V2G energiaközpontja. A projektet a világ egyik legnagyobb autógyártójaként a Nissan, a multinacionális energiacégként az intelligens energiahálózatok fejlesztésében úttörő tevékenységet végző Enel, illetve a V2G szolgáltatásokban vezető szerepet betöltő, kaliforniai székhelyű Nuvve indították útjára.

A héten a Volkswagen is megerősítette, komolyak a szándékai e-autó ügyben. Szándéknyilatkozatot írtak alá a kínai Anhui Jianghuai Automobile (JAC) autógyárral elektromos autók közös fejlesztéséről, és bejelentették, 2025-re évi egymillió tisztán elektromos hajtású járművet terveznek előállítani. Matthias Müller vezérigazgató a hétvégén mindezt azzal fejelte meg, hogy egy interjúban elmondta, villanyautó gyorstöltő technológia kifejlesztésén dolgoznak azzal a céllal, hogy 15 perc alatt el lehessen érni az akkumulátorok 80 százalékos töltöttségét.

A wolfsburgi vállalat más irányban is gondolkodik, belépnek ugyanis az amerikai tehergépjármű-piacra, de róluk szólt a héten az a hír is, hogy a dízelbotránytól független emissziós visszahívást indítanak.

A fennállásának 25. évét ünneplő Magyar Suzuki Zrt. új vezérigazgatót kapott a héten Yoshinobu Abe személyében.

Ennél azonban nagyobbat szólt, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hartmut Schickkel, a Daimler Busses vezetőjével és Jörg Schmidttel, a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetőjével folytatott megbeszélését követően közölte, közel 600 milliárd forint értékű magyarországi fejlesztést valósít meg a közeljövőben a Mercedes-Benz.

Beszállítók

Több milliárdos fejlesztésről a beszállítók háza tájáról is volt hír a héten: az amerikai Dana vállalatcsoport jelentette be, hogy 15 milliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrött.

A lengyel Alumetal csoport 9 milliárd forintból épült alumíniumöntvényeket készítő komáromi gyárát pedig át is adták. 150 munkahelyet teremtettek a beruházással.

Jó hírekről számolt be lapunknak adott interjújában Krasznay Dávid, a Parafix vezetője is, aki közölte, szinte naponta vesznek fel új kollégákat, jelenleg 150 munkatárs felett járnak, és nem marad ez így sokáig, hamarosan ugyanis megkétszerezik a létszámot egy beruházás miatt. Az angol tulajdonú magyar vállalat első embere arról is beszélt, hogyan tovább a brexit után.

Dale A. Martin, a Siemens Hungary elnök-vezérigazgatója pedig azt jelentette ki, hogy fontos szerep vár a magyar mérnökökre az elektromos hajtások fejlesztésében. De az Autopro-nak adott interjújában a duális képzésről, a munkaerő megtartásáról és egy különleges hazai fejlesztésű elektromos járműről is beszélgettünk vele.

Szolgáltatók

Több mint ezer töltőpontot terveznek az elektromos autóknak a fővárosban: jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés azt a megállapodást a Nemzetgazdasági Minisztériummal, amely az elektromos gépjármű töltőhálózati infrastruktúra kialakítására vonatkozik.

És szintén fővárosi volt az a hír, amely szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte, a metrópótlásnál nincs akadálya a hazai gyártású buszok forgalomba állításának, a szolgáltatásvásárlásra kiírt közbeszerzési eljárás semmilyen módon nem korlátozza, hogy a nyertes szolgáltató hazai busszal lássa el a szolgáltatást.

Oktatás

Az Audi mellett a Bosch-nak is fontos az oktatás, a hét híre volt az is, hogy elindult az első tanév Hatvanban, a beszállító kezdeményezésére létrejött Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. Volker Schilling gyárigazgató pedig egyetemi kinevezést kapott.

A Siemens sem tétlenkedik e területen sem, a BME-vel közösen duális mesterképzéssel mutat példát. A két partner szerint ez a jövő útja a cégek és az egyetemek számára egyaránt.

Kiemelt Partnereink