Elemzések 2020 tavaszán megkezdődik Debrecenben a BMW gyárának építése – ez történt a 49. héten

2020 tavaszán megkezdődik Debrecenben a BMW gyárának építése – ez történt a 49. héten

Beck András | 2019.12.09 12:36

2020 tavaszán megkezdődik Debrecenben a BMW  gyárának építése – ez történt a 49. héten

Már hibrid hajtásláncú Audi is készül Győrben. Új kommunikációs vezető érkezett a Magyar Suzuki Zrt.-hez. Így készül a gumiabroncs a Hankook rácalmási gyárában. A magyar cégeknek vélhetően nem jut komoly szerep a berlini Tesla-gyár beszállítói láncában. Összeszedtük, milyen hírek határozták meg az autóipar világát a múlt héten.

Hirdetés

A debreceni BMW gyár területének előkészítő munkálatai a tervek szerint haladnak. Az építkezés 2020 tavaszán indul. A vállalat toborzási kampányt indít. A város önkormányzata jelenleg a városrész északnyugati külterületén található ipari terület előkészítési munkálatait végzi.

Hibrid Audi Győrből és új kommunikációs vezető a Suzukinál

Az Audi Hungaria megkezdte a mild-hibrid (MHEV, Mild Hybrid Electric Vehicles) hajtásláncú Q3 és Q3 Sportback modellek sorozatgyártását. Mindkét modellben egy győri 1,5 literes TFSI motor dolgozik, együttműködésben egy 48 voltos fedélzeti hálózattal és egy szíjhajtású indítógenerátorral.

2019 év végétől Bonnár-Csonka Zsuzsanna tölti be a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetői posztját. A szakember felel a jövőben a cég teljes vállalati kommunikációjáért – beleértve a vállalati márkaépítést és a hírnévmenedzsmentet, a sajtókapcsolatok kezelését, a szóvivői és nyilatkozati feladatokat, továbbá a vállalati kommunikációs kampányok és CSR aktivitások szervezését.

Beszállítói hírek

A Hankook Magyarország jelenleg mintegy háromezer alkalmazottat foglalkoztat, és személygépkocsik, SUV-ok, valamint könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat.

Várhatóan több mint kétmilliárd forintért értékesíti egyik győri ingatlanát a Rába Járműipari Holding Nyrt., miután előzetes tárgyalásokat követően vételi ajánlatot kapott Európa egyik vezető multinacionális kereskedelmi vállalatától.

A Pápán üzemet működtető kínai Yanfeng Automotive Interiors november végén megnyitotta közép-szerbiai gyárát. A Kragujevac mellett található, autókárpitokat, utastéri elemeket gyártó 18 500 négyzetméter nagyságú üzemben 200 munkavállaló dolgozik.

Külföldi gyártók

A Tesla európai gyárának észak-németországi helyszíne mellett szólt a könnyebben elérhető munkaerő, illetve az, hogy az elektromos autók számára fő piacot jelentő Skandinávia és Benelux-térség könnyebben elérhető logisztikailag Brandenburgból, mint Dél-Németországból. A magyar cégeknek vélhetően nem jut komoly szerep a beszállítói láncban.

A 2015-ben kirobbant, és gyorsan világméretűvé vált dízelbotrány további fejtörést okoz a Volkswagennek, ugyanis december elsején közel százezer angliai Volkswagen-tulajdonos indított pert a német vállalat ellen az autók károsanyag-kibocsátási szintjének manipulálása miatt.

A Great Wall kínai és a BMW német cég közös autógyárat épít Kínában. A két cég már tavaly júliusban megállapodott a BMW Mini márkájának új elektromos, illetve a Great Wall néhány modelljének gyártásával foglalkozó közös vállalat létrehozásáról.

Nem túl optimista a piac

Összesen nyolcvanezer autóipari munkahely megszüntetését tervezik a közeljövőben világszerte. A legutóbbi leépítési hírek Németországból érkeztek, de az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is alaposan érintett.

A globális autópiac további visszaesésére és Németországban több tízezer ágazati munkahely megszűnésére számít a német autóipari szövetség (VDA) is a Die Welt című német lap előrejelzése szerint.

Mi kell a magyar programozónak?

Még mindig óriási a kereslet a programozók iránt hazánkban, ennek ellenére az álláshirdetések kis része tudja csak hatékonyan megszólítani a munkát kereső fejlesztőket. Egy friss kutatás most megmutatja, hogy milyen hirdetésekre nyitottak és mi fontos számukra egy munkahelyen!

Új autók

Novemberben az új személyautók eladása 25 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest Magyarországon, a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 14 215-re emelkedett - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Carinfo.hu.

"A szén-dioxid büntetési rendszer 2020-as változása kapcsán pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy elegendő információ álljon rendelkezésre a megfelelő üzleti modellek kidolgozásához" – nyilatkozta az auropro.hu-nak a Porsche Hungaria Volkswagen márkaigazgatója. Dalnoki Balázs úgy számol, hosszú távon éves szinten kétezer Volkswagen Passat hazai értékesítése reális.

Rekordszámú személygépkocsit és haszongépjárművet helyeznek forgalomba az idén Németországban a külföldi autógyártók németországi szakmai képviseleti szervezete, a VDIK jelentése szerint.

Kína 2025-ig 25 százalékra tervezi növelni a részben vagy teljesen elektromos hajtásláncú (NEV) és 30 százalékra az adathálózatra kapcsolt (ICV) járművek részarányát az új autó eladásokban.

Munkahelyek

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke elmondta: az adómérséklés mellett a munkahelyteremtés is lényeges szerepet játszott az elmúlt évek gazdasági növekedésében. Úgy vélekedett, az államnak továbbra is támogatnia kell a munkahelyek létrejöttét, de most már leginkább olyan munkaerőpiaci programokat kell indítania, amelyek javítják a hatékonyságot, segítik az innovációt, vagyis lendítenek az ország versenyképességén.

Összesen 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, ezért is fontos fenntartani a magyar-japán kapcsolatok fejlődésének dinamikáját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tokióban.

Ilyen lehet a jövőnk

Az idei év végétől a Ford minden típusába beépítik az adatközlést támogató, cellás technológián alapuló modemeket. A megoldásnak a 2020-tól érkező új generációs modellekben fogják leginkább hasznát venni a vezeték nélküli frissítés és az új, SYNC 4 infotainment rendszeren keresztül.

Az autonóm technológiával foglalkozó Pony.ai kaliforniai vállalat nemrég autonóm taximegosztó szolgáltatást indított. A vállalat vezérigazgatója szerint az iparág fejlődése lassú, de folyamatos. Szerintük öt év kell még az autonóm járművek elterjedéséig.

A kaliforniai Palo Altoban működő amerikai elektronikai vállalat, a CPI nyomtatott szenzorokat fejleszt az elektromos autók akkumulátor-állapotának ellenőrzésére. Mindezt két egyetemmel összefogva konzorciumi formában teszik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink