Autopro Blog Beláthatatlanok az Audi-sztrájk lehetséges következményei

Beláthatatlanok az Audi-sztrájk lehetséges következményei

Szammer István | 2019.01.30 12:41

Beláthatatlanok az Audi-sztrájk lehetséges következményei

Azok a vállalatok, amelyek az alacsony bérek extra profitjait élvezték az elmúlt évtizedekben, miként reagálnak az új helyzetben? Hol van a profit tűréshatár? Meddig erősödik a magyar szakszervezeti mozgalom, ami ilyen erős és számára pozitív példát még nem láthatott itthon, mint az elmúlt héten?

Hirdetés

Még nem ért véget az elmúlt két évtized legnagyobb ipari munkabeszüntetése, így nem tudhatom, hogyan állapodik meg a szakszervezet az Audi Hungaria Zrt. vezetőségével. Biztosak lehetünk abban, hogy a magyar iparvállalatok legfelkészültebb vezetői között vannak azok az audis menedzserek, akik nagyon kemény tárgyaló partnerrel találták szembe magukat. Az is biztosan mondható, hogy a vezetők tudták, nagyon nehéz tárgyalások előtt állnak a korábban kialakult merev álláspontok miatt. Ennek ellenére már túl vagyunk egy hét munkabeszüntetésen, amely megállította a Volkswagen csoport termelését több gyárban is, és nem látszik a megállapodás. Korábban is voltak kemény tárgyalások, de a mögöttünk álló hét új helyzetet teremtett.

  1. Az Audi Hungária Független Szakszervezetnek tagja a vállalat alkalmazottainak kétharmada. Ez azt jelenti, hogy a szakszervezet nagyon megerősödött az ország legnagyobb vállalatánál és irányítási tényezővé vált.
  2. A magyar szakszervezet mögött először 2017-ben jelent meg a konszern szakszervezeti szövetsége nyilvánosan, véleményeket formálva és tanácsokat adva magyar kollégáiknak. Megjelent egy olyan képzett támogatás, amely sokat segíthetett a hatékony és Nyugat- Európában alkalmazott módszerek gyors megtanulásában és a kommunikációban.
  3. A globálisan működő nagyvállalatok európai szinten is átláthatóan viselkednek, így gyorsabban jelenhetnek meg a konfliktusok az egyes országokban eltérő bérezési szintek és formák miatt. Sőt, ennek megjelenése érdeke a munkavállalóknak. Ezzel eddig senki nem foglalkozott, de a csoport szinteken elvárt, azonos hatékonysági szinteken dolgozó munkatársak közötti bérkülönbségek egyre nehezebben védhetőek. A nemzeti különbségek a munkavállalót nem hatják meg és a szakszervezet a kiegyenlítésre törekszik. Ezzel egyrészt védi a magasabb bérköltségű nyugat-európai munkahelyeket, másrészt drasztikus béremelésre készteti a kelet-európai vállalatokat. Ennek következményei már messze nem csak vállalati szinten jelentenek óriási veszélyt, hanem a rendszerváltás után az alacsony bérekre épülő gazdaságpolitikát alapjaiban kérdőjelezik meg.
  4. A kelet-európai iparvállalati menedzserek új kérdéssel kerülnek szembe. Hogyan kell tárgyalni egy jól szervezett szakszervezeti szövetséggel, amely képes hetekre megállítani a munkát a gyárban, ezzel óriási károkat okozva? A mai magyar menedzserek ezen a területen tapasztalatlanok és be kell vallani, ez nagyon nehéz tanulás lesz. Minimum sokba kerül: pénzbe és (vezetői) állásokba.
  5. A politika, amely a magyar gazdaságot a ma is működő irányba terelte 1990-től, rövidtávon nem tud segíteni a vállalatvezetőknek. A vállalat a jogszabályok keretei között önállóan dönt és élvezi vagy szenvedi annak következményeit. A politika legfeljebb abban segíthet, hogy a 20-30 év alatt kialakult helyzetre a következő 5-10 évben igyekszik megoldást találni az oktatás és az adózás fejlesztésével. A kérdés, hogy azok a vállalatok, amelyek az alacsony bérek extra profitjait élvezték az elmúlt évtizedekben, miként reagálnak az új helyzetben? Hol van a profit tűréshatár? Meddig erősödik a magyar szakszervezeti mozgalom, ami ilyen erős és számára pozitív példát még nem láthatott itthon, mint az elmúlt héten?

Az Audi sztrájk elindított valamit, ami sok-sok újszerű feladatot jelent minden vezetőnek. Csak remélni lehet, hogy pozitív megoldások születnek az alkalmazottaknak és befektetőknek is!

Kiemelt Partnereink