Beszállítók Újabb haláleset forrt össze a Takata nevével

Újabb haláleset forrt össze a Takata nevével

autopro.hu/V.M. | 2022.08.09 06:18

Újabb haláleset forrt össze a Takata nevével

Fotó: Pixabay

Globálisan a 28., mg az Egyesült Államokban a 19. ember vesztette életét a Taka által gyártott hibás légzsák-gázgenerátorok miatt, miután egy nemrég történt balesetben a légzsák felfújódása az egyik járművezető halálát okozta.

Hirdetés

A helyi hatóságok közlése szerint, egy júliusi, Floridában bekövetkezett balesetben egy 2006-os Ford Ranger pickup 23 éves férfi vezetője azért nem úszta meg élve az amúgy nem súlyos másik autóval történt ütközést, mert a felfújódó vezető oldali légzsák gázgenerátora felrobbant, halálos sérüléseket okozó repeszeket képezve.

A Takata ammónium-nitrát gázképző anyaggal töltötte meg generátorait, ami azonban hosszú idő elteltével, magas hőmérséklet és pára hatására instabillá válhat. Ez a kelleténél nagyobb erejű, repeszképződéssel járó robbanást eredményezhet a légzsák aktiválódásakor.

Nem végezték el a javítást

A hiba miatt csak az Egyesült Államokban 67 millió gázgenerátor cseréjét rendelték el, amit azonban a mai napig több millió darabon nem végeztek el hivatalos statisztikák szerint. A Ford 2016-ban közel 400 ezer 2004-2006 között készült Rangert hívott vissza az USA-ban. A Ford szerint a mostani balesetben érintett jármű esetében csakugyan kiküldték a visszahívási értesítőt, azonban a javítást nem végezték el.

Legutóbb 2020-ban számoltak be Takata gázgenerátor által okozott halálesetről, akkor egy BMW vezetője vesztette életét – emlékeztet cikkében a The Detroit News.

A hibás gázgenerátorok miatt kirobbant botrány csődbe vitte a japán Takatát, amit aztán később az amerikai Joyson Safety Systems vásárolt meg.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink