Beszállítók Új üzemet nyit a Magyarmet Finomöntöde Kft.

Új üzemet nyit a Magyarmet Finomöntöde Kft.

autopro.hu | 2018.10.19 11:33

Új üzemet nyit a Magyarmet Finomöntöde Kft.

Növekszik az európai és a magyar gazdaság is, egyre több a megrendelés, magasabbak az elvárások, szorosabbak a határidők. Ez két lehetőséget hagy a vállalatoknak: automatizálásra vagy létszámbővítésre van szükség. A Magyarmet mindkét területen tesz lépéseket.

Hirdetés

A jelenlegi gazdasági növekedés, a termékportfólió bővülése, az új és régi vevők felfutása olyan rendelésállomány-növekedést eredményezett az elmúlt időszakban a Magyarmet számára, amely halaszthatatlanná tette a kapacitásnövelő beruházást. A legnagyobb problémát a munkaerőhiány jelenti, amely Fejér megyében és Bicske környékén különösen nagy akadályt gördít a cégek növekedésének útjába. Ezért döntött a cég vezetése egy új üzem megnyitása mellett Sárbogárdon. Az új létesítmény az öntés utáni tisztítási és kikészítési munkálatok egy részét fogja átvenni, folyamatos kapcsolatban lesz a bicskei központi gyárral mind az áruszállítás, mind pedig a műszaki támogatás tekintetében. A telepen az építési és átalakítási munkálatok, valamint a gépek beüzemelése jelenleg is folyik, és a tervek szerint 2018 októberében már indulhat a gyártás.

– Bízunk benne, hogy Sárbogárd térségében megtaláljuk azokat a munkatársainkat, akik szívesen dolgoznának egy nagy múltú, családias, ugyanakkor modern és profi vállalatnál – fogalmazott Győri Imre ügyvezető igazgató.

Az Ipar 4.0 korában azonban nem elegendő a megfelelő létszám biztosítása. Ahhoz hogy egy vállalat ne maradjon le, folyamatosan fejlesztenie kell, automatizálni a gyártást, innovatív megoldásokat bevezetve digitalizálni. A Magyarmet már évekkel ezelőtt meghirdette a korszakváltást és az új irányt: a digitalizációt. Ahogy az ügyvezető igazgató mondja, „nem szabad állva maradni, fel kell venni a ritmust, különben kiesünk a kíméletlen versenyből”. Ennek a tudás és innováció alapú jövőnek a szellemében jelenleg is megvalósítás alatt áll egy több mint 280 millió forintos fejlesztési projekt, amely részben pályázati forrásból valósul meg. A beruházás legnagyobb jelentőségű eleme a gyártási folyamat egy újabb fázisának automatizálása: robot üzembe állítása a viaszbokrok mosásához, valamint új konvejor pálya kialakítása és összekapcsolása a meglévő rendszerrel.

Ezzel a lépéssel nem csak az a nehéz fizikai élőmunka váltható ki, amit az egyre növekvő termékek miatt egyre növekvő bokrok emelgetése jelent, de logisztikai és szervezési szempontból is leegyszerűsödik a viaszbokrok útja egészen a kerámiahéj záró rétegének elkészültéig. A projekt részét képezik továbbá az új eszközökhöz és egy modern gyárhoz nélkülözhetetlen informatikai fejlesztések valamint az informatikai hálózat bővítése. Vannak azonban olyan beruházások – a fent említett új üzem létesítéséhez hasonlóan –, amelyekre azonnal szükség van, nem várhatnak egy hosszadalmas pályázati folyamat elbírálására.

Ilyen volt a Magyarmetnél a rapid prototípusgyártás kapacitásbővítése, amelyre már az év elején sor került. Az additív technológián alapuló gyártást a cégnél meghonosító ifj. Győri Imre ügyvezető igazgató elmondása szerint az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett igényt tapasztalnak a gyors prototípusok iránt. A rapid termékekből származó árbevétel 2017-ben az előző évhez képest 170 százalékkal nőtt, idén pedig már ezt is meghaladta több mint 20 százalékkal, és az év végi hajtás még csak most kezdődik. A sikeres nemzetközi marketingtevékenységnek köszönhetően olyan új vevőket sikerült megnyerniük, mint a svájci központú Sulzer szivattyú-, turbinaés kompresszorgyártó, vagy az osztrák Gugler Water Turbines GmbH, amely vízi turbinákat gyárt erőművekhez.

A hozzájuk hasonló cégek körében rendkívül keresettek a nagypontosságú, bonyolult geometriájú, különleges ötvözetekből gyártott öntvények, amelyeknek a Magyarmet mára specialistájává vált. A megnövekedett kereslet kiszolgálása érdekében beüzemelésre került a vállalatnál egy új 3D nyomtató. A másik nagyteljesítményű, ipari gépükhöz hasonlóan ez a berendezés is SLS eljárással dolgozik polisztirol por alapanyagból. A kapacitásnövelő beruházás lehetővé teszi, hogy a vevők igényeit a prototípustermékek, pótalkatrészek, tesztdarabok és modellek iránt gyorsabban és hatékonyabban tudják kielégíteni.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a Magyarmet is felszállt a fejlődés és az innováció folyamatosan előre robogó járatára, és már most az új debreceni BMW gyárban kopogtatnak. Az üzemi fejlesztések ugyanis lehetővé teszik számukra, hogy a nemzetközi elismertségen túl a hazai járműipar meghatározó szereplői is legyenek.

Kiemelt Partnereink