Beszállítók Új présüzemet épít a Sapa Székesfehérváron

Új présüzemet épít a Sapa Székesfehérváron

MTI | 2017.09.06 11:02

Új présüzemet épít a Sapa Székesfehérváron

A 6,8 milliárd forintos beruházás 120 új munkahelyet teremt. A norvég cég projektjéhez 1,15 milliárd forint támogatást adott a kormány.

Hirdetés

A beszállító elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket, törésálló ötvözetet. A SAPA olyan gyártók közvetlen beszállítója, mint az Audi, a Jaguar, az Aston Martin, vagy a Porsche, éves árbevétele 6 milliárd euró. Globálisan több mint 22 ezer dolgozót foglalkoztat, Magyarországon mintegy 1500 alkalmazottja van.

Frank Iepema ügyvezető igazgató (ő látható a nyitóképen) emlékeztetett: első magyarországi üzemük több mint 10 éve jött létre, amelynek fókusza fokozatosan a volumenről az értékre helyeződött át. Az elmúlt években az autóipar fejlődésével jelentősen megnőtt az igény az alumínium termékeik iránt.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a kormány kedvező adójogi környezetet teremtett a hasonló beruházásokhoz, ami a város számára kiemelkedő jelentőségű, mivel a céggel való együttműködésük régóta előnyős, és a mostani beruházással új, 21. századi technológia érkezik a városba. A vállalat támogatja a duális képzést, és a szakképzést.

A székesfehérvári gyár öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A Sapa innovatív alumínium megoldásokat kínál számos iparágnak, így a járműipar mellett az építőipar, infrastruktúra, személy- és teherszállítás, és az energiaipar számára. Termelésének több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak. A Sapa AS egyrészt a Norsk Hydro ASA, másrészt az Orkla ASA norvég vállalatok 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalata.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink