Beszállítók Új modellek, új munkatársak – jó félévet zárt a gyöngyösi lámpagyártó

Új modellek, új munkatársak – jó félévet zárt a gyöngyösi lámpagyártó

2015.12.16 06:36

Új modellek, új munkatársak – jó félévet zárt a gyöngyösi lámpagyártó

A Stanley Electric Hungary Kft., amely a japán Stanley Electric Co. Ltd. egyedüli európai termelő vállalata szeptember végével zárta az első félévét. A gépkocsikhoz első és hátsó lámpákat gyártó gyöngyösi cég sikeres félévet tudhat maga mögött.

Hirdetés

2015 januárjában egyszerre két új modellhez is megkezdte a különböző lámpák gyártását. A Honda CRV új modelljének gyártása 2015 februárjában indult el az angliai Honda-gyárban. Ehhez az új modellhez az első és hátsó lámpákat, valamint a ködlámpákat is a Stanley gyártja. Az új modell jó fogyott az európai piacon, így a tervezettet meghaladó értékesítést sikerült elérni a megújított lámpákból.

A másik új – szintén januárban indult – termék a Suzuki Vitara DRL (Day running lamp vagy nappali menetfény) lámpája volt. Jelentős kereslet volt a piacon a Vitara után, így a DRL lámpákból is a tervezetthez képest jóval nagyobb a megrendelés. A megnövekedett kereslet kielégítésére a műszaki gárdának átalakításokat kellelt végezni az összeszerelő sorokon. Ennek eredményeként ki tudtuk elégíteni a jelentősen megnövekedett rendeléseket is.

A többi meglévő modellhez is közel a tervezett szinten alakultak az értékesítések, így társaságunk az első félévben mind a tervezetthez, mind az előző évihez képest növelni tudta árbevételét.

A cég jelentős értékben szerez be alkatrészeket Ázsiából, főleg Japánból, Thaiföldről, Kínából. Az anyagköltség alakulásánál fontos szerepe van az egyes devizaárfolyamok alakulásának is. Az elmúlt félévben ez vegyesen érintette cégünket. Amíg a gyenge yen kedvező hatással volt a cég anyagköltségének alakulására, addig a dollár erősödés drágította a beszerzést. Mind az értékesítés kedvező alakulása, mind a szigorú költséggazdálkodás együttesen hozzájárult, hogy eredményben is megfelelő félévet tudhat maga mögött a cégünk.

A magasabb megrendelésállomány félév során a cég létszámának növekedését is maga után vonta. A cég átlaglétszáma 245 volt, szemben a megelőző év hasonló időszakának 196 fős létszámával. A cégünk is érzékelte a munkaerő piaci helyzet változását, a munkaerőhiány elérte az országnak ezt a részét is. Amíg korábban szinte hirdetni sem kellett az operátorok felvételéhez, az utóbbi fél-egy évben már nehezen megy az operátori létszám feltöltése is. A megfelelő, nyelvet beszélő minőségügyi és termelési mérnökök felvétele korábban is hosszabb időt vett igénybe, de az operátori pozíciókban jelentkező létszámhiány új jelenség a cégünknél. A térségünkben is több új beruházás indult meg, a meglévő cégek is magasabb rendelésállománnyal dolgoznak, de számos dolgozónk távozott tőlünk is jóval magasabb bérekért külföldi munkavégzésre.

A cégünk igyekszik a dolgozók elvándorlását megelőzni, ezért az előző évekhez hasonlóan ez évben is tisztességes béremelést hajtott végre. A béremeléshez hasonló mértékben növeltük a dolgozók cafetéria keretét is. De egyéb módon is törekszünk a dolgozók elégedettségének növelésére. Évente családi napot tartunk, aminek ez évben a Mátra-Sástó-i Oxigén Adrenalin kalandpark volt a helyszíne. A júniusban megrendezett eseményen minden korábbinál nagyobb a volt részvételi arány, nemcsak a gyerekek, de felnőtt dolgozók is nagyon élvezték a korlátlanul igénybe vehető kalandeszközöket.

Hagyományosan ez év decemberében is megrendezzük a Stanley Karácsonyi Partyt, amit már nagyon várnak a dolgozóink, mivel előzőleg minden évben nagyon jól sikerült ez a rendezvény.

Ezen felül hűség/törzsgárda/jutalom hónap dolgozója érdem biztosításával, vállalati jogsegély igénybevételének biztosításával is igyekszik növelni a dolgozók vállalat iránti elkötelezettségét. Valamint segíti Stanley a távolabbról a városba költőző mérnökök letelepedését albérleti hozzájárulás fizetésével.

(x)

Kiemelt Partnereink