Beszállítók Új akkugyárral fejlődik a brit autóipar

Új akkugyárral fejlődik a brit autóipar

autopro.hu/V.M. | 2022.08.05 06:16

Új akkugyárral fejlődik a brit autóipar

Fotó: Twitter/AMTE Power

A brit AMTE Power akkumulátorgyártó vállalat a skóciai Dundee kikötővárosban építi fel új „megagyárát”, ahol elektromos autókhoz és stacionárius energiatárolókhoz fog akkucellákat készíteni.

Hirdetés

Az AMTE Power azon kevés vállalatok egyike, amelyek ma Nagy-Britanniában gyártanak lítiumion akkumulátorokat. Jelenleg egy üzemmel rendelkezik Skóciában, ahol több mint 30 éve készít saját fejlesztésű akkumulátorcellákat.

Az új egység, ami 2025 harmadik negyedévétől kezdheti meg a termelést, évente 0,5 gigawattórányi akkumulátorcellát állíthat majd elő.

Az üzem mindenképpen hozzá fogja segíteni Nagy-Britanniát ahhoz, hogy az elektromos átmenetben is életben tarthassa autóiparát, azonban önmagában nagyon kevés lesz az igények kielégítéséhez. A szigetországnak 2035-re 175 gigawattóra akkugyártási kapacitással kell rendelkeznie ahhoz, hogy biztosítsa a helyi autógyárak működését. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, ennek a mennyiségnek jelenleg a töredéke áll rendelkezésre, ami akár egzisztenciális veszélyt is jelenthet a brit autógyártásra.

Van értelme kicsiben gondolkodni

Az AMTE Power a számos országban építés alatt álló gigagyárakétól messze elmaradó kapacitású úgynevezett megagyárak előnyének tekinti a kisebb méretből adódó gyorsabb felépülést, a már meglévő infrastruktúra használatának lehetőségét és az abból adódó rugalmas lokalizációt, illetve a gyorsabb megtérülést. A vállalat a skóciai üzem alapján a jövőben több megagyár építését is tervezi.

Az új egység közvetlen módon 215 munkahelyet teremt, míg az értéklánc mentén további 800 fog létrejönni neki köszönhetően.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink