Beszállítók Tovább emelkednek a hazai bérek, még inkább kiéleződik a küzdelem a dolgozókért

Tovább emelkednek a hazai bérek, még inkább kiéleződik a küzdelem a dolgozókért

Pardavi Mariann | 2018.01.18 09:31

Tovább emelkednek a hazai bérek, még inkább kiéleződik a küzdelem a dolgozókért

Megkérdeztünk magyarországi szakembereket arról, mitől tartanak idén, milyen nehézségekre számíthat 2018-ban a magyar járműipar.

Hirdetés

A közelmúltban a PwC felmérést készített, melyből az derül ki, hogy a megkérdezett döntéshozók az innovációban és a humánerőforrás fejlesztésében látják a legnagyobb potenciált. Fejlesztési terveiket azonban beárnyékolja az évek óta egyre jelentősebb szakemberhiány. A megkérdezett cégvezetők a következő öt évben elsősorban az informatikai szolgáltatások zavarában vagy kiesésében látják a továbbá az egyik legnagyobb veszélyt, tartanak a kibertámadástól.

Kiss Gabriella, a győri Melecs személyügyi vezetője

– Azt gondolom, hogy idén tovább fognak emelkedni a bérek és tovább fog erősödni a harc a dolgozókért – válaszolt az autopro.hu kérdésére Kiss Gabriella, az elektronikai-, világítástechnikai eszközöket gyártó győri Melecs személyügyi vezetője. – A HR terület újabb kihívásokra számíthat, akárcsak eddig, minél hamarabb ezen a területen is digitalizálni kell, az operatív munkát csökkenteni, új munkaköröket létrehozni és gyorsítani a folyamatokat. Hiszem, hogy a HR egyre nagyobb szerephez jut, a képzéseket, kompetenciákat tovább kell fejleszteni, de a legfontosabb, hogy soha nem mondhatunk le a közösségek teremtéséről, arról, ami a HR lényege, a dolgozókra való odafigyelésről. Arról, hogy dolgozók a gépek és a számok között is érző emberek, akiknek vágyaik és terveik vannak. Törekednünk kell, hogy megtaláljuk az utakat, ahol találkozni tudnak ezek a vállalat elképzeléseivel.

Eljuttattuk kérdéseinket a Mould Tech Mérnöki Irodához is, a zalaegerszegi kisvállalkozás olyan nagynevű vállalatokhoz járta ki az utat, mint a Continental, a Valeo vagy a Magna Steyr. Egyed Péter mint a Mould-Tech Kft. egyik tulajdonosa, mint a Zalaegerszegi Duális Képzőközpont Kft. ügyvezetője és mint a szakképzésben résztvevő óraadó tanár válaszolt.

Egyed Péter, a Mould-Tech Kft. ügyvezetője

– 2018-ban több projekt fog megvalósulni cégünknél: fémforgácsolástól eltérő szériagyártás elindítása, új, forgácsolással összefüggő technológia bevezetése és Ipar 4.0-val kapcsolatos automatizáció és digitalizáció elindítása. Ezek miatt üzemcsarnok és infrastruktúrát alakítunk ki.

Egyed Péter hozzátette, ezek megvalósításához szakképzett munkaerőre van szükség, ami jelenleg országos szinten problémát jelent. Mint mondta, a hiány mellett felmerül még a megfelelő képzettség is, hiszen az új technológiák kezeléséhez megfelelő tudásra is szükség van. Úgy gondolja, ennek következtében várhatóan átrendeződnek a szaktudás szintjei. A jelenlegi technológusi szint közel mérnöki tudást igényel és ehhez az oktatásnak is fel kell fejlődnie. Ezért is van létjogosultsága a Zalaegerszegi Duális képzőközpontnak, ahol az iskolai képzéssel párhuzamosan piacképes tudást biztosítananak a tanulóknak. Idén készül el a modern oktatóközpont, infrastruktúrával és korszerű gépparkkal.

– Nagy feladat lesz, hogy a szakma hírnevét és színvonalát visszaállítsuk, és a gyerekeket visszacsábítsuk a szakmatanuláshoz. Jelenleg egyik probléma a folyamatosan csökkenő létszám, illetve a pályát elhagyó végzősök létszámának emelkedése. Szükséges a szakképzésen belüli összefogás. Nagy kérdés, hogy a 2018-as év milyen változásokat és milyen megoldásokat hoz. Óraadó tanárként azt is látom, hogy a tananyagok és a rendelkezésre álló eszközök elavultak, fejlesztésre szorulnak. 2018-tól azt várom, hogy elmozdulás lesz erről a mélypontról és elindul a szakképzés felzárkóztatása, aminek következtében megoldódhat a szakemberhiány és mint cégvezető nyugodt szívvel vállaljuk be az előttünk álló beruházásokat.

Megkérdeztük a Fekete Zsoltot, a DS Smith Packaging Hungary ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, 2017-ben újdonsággal jelentek meg a piacon: egy papíralapú raklap és kapcsolódó csomagolási rendszer megoldással. A terméket Magyarországon gyártják.

Fekete Zsolt, a DS Smith Packaging Hungary ügyvezető igazgatója

–A termékcsaládhoz tartozó paletta, raklapfedő és konténer újrahasznosított papírból készül, a szabadalmaztatott gyártási technológiának köszönhetően különösen erős, strapabíró kivitelben. Mindezt ötvöztük a papír minden előnyével: a paletta súlya alig fele a hagyományos, fából készült raklap súlyának, mégis akár 1000 kilogramm terhelést is elbír, miközben tiszta és környezetbarát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a termék sorozatgyártása – a DS Smith csoporton belül elsőként – Füzesabonyban történik.

A 2018-as kihívásokról szólva hozzátette, a magyarországi munkaerő piaci helyzet időnként számukra is okoz kihívásokat, ezért egyértelmű céljuk, hogy a meglévő erőforrásaikat megtartva azokat még jobb hatékonysággal használják fel.

– A hatékonyság növelését célzó fejlesztési irányaink középpontjában a gépesítés és az automatizálás áll. Az iparág további növekedését a hatékonyságnövelés és az innováció fogja meghatározni véleményem szerint.

(Nyitókép: Melecs)

Kiemelt Partnereink