Beszállítók Szuperfenntarthatóvá válik a Schaeffler

Szuperfenntarthatóvá válik a Schaeffler

autopro.hu | 2020.03.12 15:48

Szuperfenntarthatóvá válik a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

Jelentős javulást ért el a Schaeffler a fenntarthatósági besorolásban. Ennek hátterében a beszállító szerint az áll, hogy a fenntarthatóság évek óta alapvető fontosságú a vállalat értékei és tevékenységei szempontjából. Ezen felül technológiai vállalatként a Schaeffler-csoport proaktív módon segít formálni azt a messzemenő átalakulást, amely jelenleg megy végbe a mobilitási- és energiaszektorban.

Hirdetés

„Az elmúlt évben az ügyfelek, a befektetők és a közvélemény elvárásai a fenntarthatóság menedzsmentjével kapcsolatban drasztikusan megváltoztak, és az éghajlatváltozás körül fogalmazódtak meg; az üzleti életben is” – mondta el Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „Erre a fenntarthatósági menedzsmentre vonatkozó gyakorlataink adaptációjával és finomításával reagáltunk.”

A fenntarthatósági stratégia átdolgozása

A fenntarthatósági menedzsment gyakorlatában végbemenő átalakítás kiindulópontjaként a Schaeffler felmérte, és elemezte valamennyi kulcsfontosságú érdekelt fél fenntarthatósági elvárásait világszerte. Ezenkívül nyíltan és önkritikusan gondolta át saját koncepcióit és célkitűzéseit a fenntarthatósági menedzsmentet illetően, valamint változtatásokat, finomításokat hajt végre a fenntarthatóbb jövő érdekében, amikor csak szükséges. Ezek a változások és finomítások magukban foglalják a Fenntarthatósági Bizottság felállítását, amely az Igazgatótanács összes tagjából és a felső vezetés meghatározó tagjaiból áll.

Az új Fenntarthatósági Bizottság egyik legfontosabb döntése a vállalat fenntarthatósági céljainak átértékelése volt. „Sokkal többet tudunk tenni, és akarunk is.” - mondta Rosenfeld. „Ez azt is jelenti, hogy még nem jutottunk el oda, ahová szeretnénk.” Ennek az átértékelésnek a részeként a Schaeffler 100 százalékban megújuló villamos energiára vált, és számos intézkedést hajt végre 2024-ig annak érdekében, hogy évente 100 gigawatt-órával javítson energiahatékonyságán. A vállalat célja továbbá, hogy 2024-ig évente átlagosan 10 százalékkal csökkentse a munkahelyi balesetek számát, melyek munkaidőveszteséget eredményeznek.

Bónusztényezők lettek a fenntarthatósági célok

A Schaeffler fenntarthatóság iránti elkötelezettsége egyértelműen látszik abból a döntésből is, miszerint a fenntarthatósági célokat beépítik a felső vezetésnek fizetett javadalmazás változó komponenseibe. „Ez egy fontos lépés a fenntarthatóság vállalati kultúránkba való mélyebb beágyazódásának érdekében, és a vezetőket arra ösztönzi, hogy menedzseri munkájuk alapvető részévé váljon a fenntarthatóság” – fejtette ki Corinna Schittenhelm, a Schaeffler AG személyügyi és munkaügyi vezérigazgatója, a Schaeffler AG fenntarthatóságáért felelős illetékese.

A meghozott intézkedéseknek már kezd látszani a hatása, amint azt a vállalat javuló fenntarthatósági minősítése is mutatja. „Jelentős előrelépést értünk el a CDP (Carbon Disclosure Project) besorolásban, amely 2019-ben D-ről B szintre módosult” - mondta Corinna Schittenhelm. „2021-re az A-besorolás elérését tűztük ki célunknak.”

Jövőbarát technológiára való összpontosítás

A kitűzött célok elérésének érdekében a vállalat szorosan együttműködik partnereivel, hogy kiaknázhassa az új megoldásokban, például az éghajlatbarát energiatermelésben, az intelligens javítási megoldásokban és az új mobilitási koncepciókban rejlő lehetőségeket. Ennek során nyitott minden jövőformáló technológiára, ideértve az alternatív hajtásrendszereket és a megújuló energiát. „2021-ben megkezdjük az elektromos motorok gyártását világszerte” - mondta Klaus Rosenfeld. „Sokkal többet fogunk tenni, hogy az üzemanyagcellák potenciálját még jobban kiaknázhassuk, valamint különféle technológiával aktívan fogjuk segíteni az energiaátvitelt, ideértve a hosszú élettartamú szélturbina-rendszereket is.”

A Schaeffler-csoport fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, a finanszírozási kérdések új megközelítései is tükrözik. Például létrehoztak egy úgynevezett Zöld Pénzügyi Keretet a környezetvédelmi célkitűzéseket támogató beruházások finanszírozására.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink