Beszállítók Szinte mindenkit leépítenek a zalaegerszegi Eckerlénél

Szinte mindenkit leépítenek a zalaegerszegi Eckerlénél

autopro.hu/K.Á. | 2019.12.18 09:44

Szinte mindenkit leépítenek a zalaegerszegi Eckerlénél

2020 elején csoportos létszámleépítés indul a zalaegerszegi Eckerle Automotive Zala Kft.-nél, tudta meg kedden az Alfahír hírportál. A német tulajdonú alkatrészgyártó vállalat döntésének hátterében a folyamatosan tapasztalt keresletcsökkenés áll. Az intézkedés több mint 200 embert - lényegében az egész állományt - érint, a munkavállalók előzetes tájékoztatását megkezdték, a gyártósorokat leszerelik.

Hirdetés

A hírportál beszámolója szerint a munkavállalók tájékoztatásával együtt a gyártósorok leszerelése is megkezdődött, azok egy részét az Eckerle bólyi és a kolozsvári telephelyére szállítják. A vállalatnak itt és Kiskőrösön is van üzeme. A zalaegerszegi telephelyen jelenleg 225-en dolgoznak.

Az Eckerle Csoport fröccsöntött alkatrészek gyártásával, elektronikai komponensek integrációjával, lézer- és ellenállás-hegesztéssel, CNC megmunkálással és egyedi termelőeszközök fejlesztésével foglalkozik. A zalai üzem a szénkefékre specializálódott, termékpalettájuk a következő: kefevezető rendszerek, ülésbeállító motorok, övfeszítő motorok, ablakemelő és ablaktörlő motorok, csomagtér ajtómozgató motorok illetve ABS rendszerek szénkeferendszereit állítják elő.

A leépítéssel - lényegében a zalai telephely felszámolásával - kapcsolatban az Autopro megkereste az Eckerle Automotive Zala Kft.-t, de az ügyvezető nem kívánt nyilatkozni. Annyit tudtunk megkérdezni, hogy a létszámleépítés több mint 200-as és a munkavállalók 225-ös száma helytálló-e. Erre megerősítést kaptunk, tehát bizonyosra vehető a majdnem teljes állomány-leépítés.

A háttérben a munkáltató működésével összefüggő ok, a külföldi kereslet, a megrendelésállomány lecsökkenése, abból adódóan tulajdonosi döntés értelmében a gyártási tevékenység 2020 év eleji leállítása és így a működéshez rendelkezésre álló források beszűkülése áll - olvasható a hivatalos közlésben.

Vásárhelyi László ügyvezető a hírportálnak egyébként úgy nyilatkozott, hogy "jelen pillanatban átstrukturálások, optimalizálások zajlanak", és hogy mit fog hozni 2020 második, harmadik negyedéve, azt ma még nem tudja megmondani. Hozzátette, hogy a mai napig még senki nem kapta meg a felmondását. Ha nem szűnik meg a gyár teljes működése, és csak átstrukturálás zajlik le, abban az esetben még nem tudni, hány embert érinthet majd az elbocsátás, ugyanakkor az is egy reális forgatókönyv, hogy a zalaegerszegi üzemet is csődbe viszi a nyugati autóipar hazánkba is begyűrűző válsága.

Az ECKERLE Automotive Zala Kft jogelődje az 1995. március 16-án alakult SEBAMAT Vegyesipari Szerelő, Javító és Kereskedő Kft. A cég neve tulajdonosi kör változás miatt 2008.január 1-től ATLANTA Electro Systems Hungary Kft-re, 2016. január 1-től pedig ECKERLE Automotive Zala Kft-re változott.

Kiemelt Partnereink