Beszállítók Ötmillió hibás autót hív vissza a Honda és a Daihatsu

Ötmillió hibás autót hív vissza a Honda és a Daihatsu

autopro.hu | 2015.05.14 09:07

Ötmillió hibás autót hív vissza a Honda és a Daihatsu

Több mint ötmillió autót hív vissza szervizbe világszerte a Honda és a Daihatsu a légzsákokat felfújó pirotechnikai szerkezet cseréjére.

Hirdetés

A bejelentés egy nappal követi a Toyota és a Nissan hasonló döntését 6,5 millió autó visszahívásáról a miskolci özemmel is rendelkező Takata által gyártott légzsákok potenciális hibája miatt. Vizsgálatok szerint a légzsákok felfújására szolgáló pirotechnikai eszköz tömítése nem megfelelő, így a robbanóanyag átnedvesedhet és felmondhatja a szolgálatot. A visszahívás főként Honda Fit/Jazz és Daihatsu Mira modelleket érint. A cserelégzsákokat a Magyarországon is gyártó svéd Autoliv és a japán Daicel, illetve továbbra is a Takata szállítja.

Veszélyes lehet itt ülni

A Honda és a Daihatsu bejelentésével 36 millióra emelkedett a Takata légzsákok miatt 2008 óta visszahívott gépkocsik száma. A Takata részvényének árfolyama csütörtökön öt százalékkal csökkent és 11 százalékkal áll a hétfőn elért 17 heti csúcs alatt. Ezzel a visszahívással a Takata megelőzte a 80-as évek nagy Ford-visszahívását, akkor 21 millió kocsit vártak vissza a szervizek a parkolófokozat hibája miatt.

Kiemelt Partnereink