Beszállítók Növekvő figyelem az alkatrész alapanyagokon

Növekvő figyelem az alkatrész alapanyagokon

Pörge Béla | 2020.09.23 07:23

Növekvő figyelem az alkatrész alapanyagokon

Fotó: thyssenkrupp Materials Hungary

Kondás Béla, a thyssenkrupp Materials Services üzletág Kelet-európai minőségirányítási vezetője elmondta, mik a legfontosabb jellemzői a fém alapanyagoknak, hogyan változtak az ezen anyagokkal szembeni minőségbeli elvárások az elmúlt években, valamint beszélt a a thyssenkrupp Materials Hungary egyetemekkel való kapcsolatáról, és a koronavírus-járvány cégre gyakorolt hatásáról is.

Hirdetés

Milyen jellegzetességei vannak az alapanyagoknak?

A kohászati termékek egyik jellemzője, hogy a technológiai korlátok miatt teljesen tömör, anyagfolytonossági hiánytól mentes terméket nem mindig lehet gyártani. Sokszor szembesülünk azzal, hogy az alkatrészgyártók ezzel az adottsággal nem számolnak, és arra számítanak, hogy nem lesz alapanyag miatti kiesés. Ez azonban a kohászati termékeknél nem mindig lehetséges.

Általában egy fröccsöntésnél, vagy forgácsolási műveletnél az alkatrészgyártóknál ötven és száz közötti ppm-számok (part per million, azaz egymillió legyártott alkatrészből ennyi lehet hibás – a szerk.) repkednek, és a száz már soknak számít. A kohászati termékeknél az alapállás ötszáz vagy ezer, nagyságrendi ugrás van tehát az alkatrészgyártás és az alapanyaggyártás lehetőségei között. Ha valaki ezzel nem kalkulál, akkor gyorsan veszteségessé válhat az alkatrészgyártás.

Az autóipari szállítások esetében mekkora költséget jelent az anyag tárolása? Ez benne van az árban?

Mi erre vagyunk berendezkedve, ez a szolgáltatásunk, egy bizonyos mértékben benne is van az árban a tárolás. Ugyanakkor, ha speciális igényről van szó, akkor kérünk tárolási díjat is. Ahogy minden kereskedelmi egységnek, úgy nekünk is fontos, hogy minél kisebb legyen az átfordulási idő.

Az előre darabolt termékek esetében mi a legszigorúbb elvárás?

Elsősorban a mérettűrés a legszigorúbb szempont, de az anyagminőséggel kapcsolatos elvárások szintén komolyak attól függően, hogy milyen célra használják majd az anyagot.

Mit jelent, hogy a thyssenkrupp Materials Hungary Service Centerei megfelelnek az IATF 16949 követelményeinek?

Az IATF 16949 követelményei érintik mind a menedzsment, mind pedig az operatív tevékenységeket. Ahhoz, hogy egy autóipari vevő a beszállítójától minden körülmények között időben, megfelelő minőségű szállítmányt kapjon, ahhoz minden beszállítónak nagyon komoly felkészültségűnek kell lennie, az IATF 16949 ezt biztosítja.

Hogyan változtak az anyagokkal szembeni előírások az elmúlt években, évtizedekben?

Egyrészről a technika fejlődésével egyre pontosabb méretű és egyre homogénebb szerkezetű anyagok gyártása válik lehetővé. Ennek megfelelően a kohászati termékek szállítási feltételit előíró nemzeti, illetve nemzetközi szabványok is időről időre szigorodnak, a benne foglalt előírások bővülnek, a tűréstartományok pedig csökkennek. Másrészről szigorodnak a forgalomba hozatalt szabályozó jogszabályok is. Elég, ha csak a veszélyes anyag tartalomra vonatkozó REACH előírásokra gondolunk vagy az építőipari anyagok CE jelölés kötelezettségét említjük.

A műanyagok fellendülése megtört, egyre több területen szorul vissza ez a megoldás. Ez az acélipar számára előnyt jelenthet?

A legtöbb területen, főleg az autóiparban a műanyagelemek dizájn célokat szolgálnak, itt az acél nem tud a műanyag helyére lépni. Az acélipar jövőjéről megoszlanak a vélemények, vannak, akik szerint az alumíniumé a jövő, és az fogja átvenni az acél szerepét. Az acél szilárdságát viszont egyelőre nem tudja kiváltani az alumínium, ráadásul komoly fejlesztések folynak az acéliparban azért, hogy könnyebbé tegyék a termékeket. Erre példa a karosszériáknál használt ultrakönnyű acél is.

A thyssenkrupp piacvezető Magyarországon. Lehet még ezen a piacon növekedni?

A konkurensek nem alszanak, hiába kicsi piac Magyarország, a verseny folyamatosan zajlik. Nekünk az a legnagyobb előnyünk, hogy mindent egy kézből tudunk adni a vevőinknek, bármilyen ipari felhasználású fémet vehetnek tőlünk, így általában nagy tételben vásárolnak, aminek köszönhetően az ár is kedvezőbb annál, mint ha különböző forrásokból szerezték volna be az anyagokat. Sőt, az egyes alapanyagokat igény szerint megmunkáljuk, ami egyúttal már alkatrész beszállítást is jelenthet a vevőnknek.

A másik oldalról nézve viszont egyes termékcsoportokban nagyon erős konkurenseink vannak, a kisebb cégek specializálódnak valamilyen termékre vagy anyagra, azon a területen pedig kifejezetten erős konkurenciát állítanak velünk szemben.

Kondás Béla, a thyssenkrupp Materials Services üzletág Kelet-európai minőségirányítási vezetője

Kondás Béla, a thyssenkrupp Materials Services üzletág Kelet-európai minőségirányítási vezetője

Kik a jellemző vevők? Nagy nemzetközi vállalatok, kkv-k?

Vannak multinacionális vállalatok is a vevőink között, de a vevőink nagy részét a kkv-k adják.

Hogyan változnak az alapanyagok árai?

Ez attól függ, hogy hogyan alakul a fogyasztás és milyen tendenciák vannak a világgazdaságban. Az acél ára nem mozog olyan gyorsan, viszont a réz és az alumínium olyan, mint a tőzsde, prompt árak vannak. Ha mi ajánlatot adunk, akkor a réz vagy az alumínium esetében legfeljebb egy-két óráig tudjuk garantálni az árakat, mert olyan gyorsan változik. A kereslet mellett az energiaárak és az ötvözők ára is jelentősen befolyásolja a különböző fémek árát.

Milyen kapcsolatban áll a thyssenkrupp Materials Hungary az egyetemekkel?

Cégünknek kétféle végzettségű hallgatóra van szüksége: az egyik a gazdasági irány, mert a kereskedelem komoly részét teszi ki a tevékenységünknek. Műszaki végzettségű hallgatókra egyre nagyobb a szükségünk a megmunkálások miatt, hiszen egyre magasabbak a követelmények, egyre bonyolultabbak az alkatrészek, ezekhez egyre bonyolultabb alapanyagokra van szükség. Az anyagmérnök és a gépészmérnök végzettség jöhet szóba elsősorban.

Mennyire érintette cégüket a koronavírus-járvány okozta válság?

Az volt a szerencsénk, hogy nem csak egy lábon állunk, és nem csak az autóiparral vagyunk kapcsolatban. Persze így is veszteségeket kellett elkönyvelnünk, de a munka nem állt le nálunk. Rögtön az elején az irodai állomány 60 százalékát átállítottuk home office-ra, ezt most ősszel is meg fogjuk tenni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink