Beszállítók Minden második német beszállító leépítést tervez

Minden második német beszállító leépítést tervez

autopro.hu/Sz.K. | 2020.02.25 14:01

Minden második német beszállító leépítést tervez

Fotó: Pixabay

A német autóipari beszállítók több mint fele tervezi munkahelyei számának csökkentését, de ennek oka nemcsak a globális gazdasági lassulás. A Német Kereskedelmi- és Iparkamara (DIHK) felmérése szerint beruházások tolódnak vagy maradnak el az elektromos átállás körüli bizonytalanságok miatt.

Hirdetés

Az autóipar Németország kulcsfontosságú ágazata. A DIHK legújabb felmérése szerint jelenleg reális a veszély, hogy mélyebb válságba kerül. A tervezett leépítések oka nemcsak az, hogy csökken a megrendelések száma, hanem az elektromos hajtásra való átállás is. Az ok rendkívül egyszerű, az elektromos üzemű autóban kevesebb alkatrészre van szükség, illetve a gyártás tovább automatizálható.

Az autóipar rossz helyzete figyelmeztető jel a gazdaság számára – mondta Martin Wansleben, a DIHK vezérigazgatója. A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok, a brexit és a gyengülő globális gazdaság megterhelik a vállalatokat. A kamara jobb keretfeltételeket követel a politikai döntéshozóktól. Wansleben szerint világosabb stratégiára van szükség a töltőinfrastruktúra kiépítésében, és 2021-től méltányos költségkompenzációra van szükség az üzemanyagok magasabb széndioxid-díjai miatt.

A felmérés szerint a gépjárműgyártók több mint fele üzleti kockázatot lát a gazdaságpolitikai keretfeltételekben valamint az energia- és nyersanyagárak alakulásában. A beszállítók 44%-a akarja csökkenteni beruházásait amiatt, hogy az alternatív hajtásról folyamatos vita zajlik. A felmérésben 167 autóipari vállalat vett részt – írta az Automobilwoche német autóipari szaklap.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink