Beszállítók Mégsem olyan rossz a helyzet a Boschnál, néhány munkahelyet sikerül megmenteni

Mégsem olyan rossz a helyzet a Boschnál, néhány munkahelyet sikerül megmenteni

autopro.hu/Sz.K. | 2019.12.30 17:33

Mégsem olyan rossz a helyzet a Boschnál, néhány munkahelyet sikerül megmenteni

A Bosch Feuerbachban és Schwieberdingenben 1600 munkahelyet kellene megszüntetni, a rövidített munkaidős megállapodások azonban 500 munkahely megmaradását biztosítják.

Hirdetés

A Bosch-konszern a közelmúltban azért került címlapokra, mert több ezer munkahelyet akar több üzemében megszüntetni. Most azonban jó hírei vannak a dolgozók számára. Egy új vállalati megállapodás 500 munkahely megmaradását teszi lehetővé Feuerbachban és Schwieberdingenben. A 2020-ra tervezett 800 munkahely megszüntetése helyett csupán 300-as leépítésre szükség, köszönhetően a korai nyugdíjazásról, az átszervezésről és végkielégítési programról szóló szabályozásoknak. 2021-ben azonban újabb 800 főt kellene elbocsátani, de ez a szám még megváltozhat a gazdasági helyzettől függően.

– Ez a megállapodás fontos lépés számunkra azért, hogy az autóipari változásokat társadalmi szempontból összeegyeztethetővé tehessük. A munkaidő csökkentésével és az elbocsátások kiküszöbölésére a munkavállalói képviselettel közösen találtunk megoldást – mondta el Uwe Gackstatter, a meghajtás-üzletág vezetője. A megállapodás előírja, hogy 2020 januárjától kezdve azon szerződéses alkalmazottak munkaidejét csökkenteni kell, akiknek a heti munkaideje meghaladja a szerződésben előírt 35 órát, természetesen a megfelelő bércsökkentés mellett.

Ennek alapján a 40 órás munkahéttel rendelkező dolgozók munkaidejét 3,5 órával 36,5 órára csökkentik. Azok, akik korábban 38 órát dolgoztak hetente, a jövőben 2 órával kevesebbet fognak dolgozni, azaz 36 órát. A most elfogadott intézkedések között van továbbá, hogy tartós kapacitás kiegészítéseket végeznek, illetve a szerződéses kiegészítő béreket szabadságra, korai nyugdíjra vagy végkielégítésre alakítják át.

Megfelelő megállapodás a nehéz időkben is

Mindkét üzemben körülbelül 9600 alkalmazott kerüli el az elbocsátásokat 2022 végéig, továbbá fontos fejlesztési projekteket hajtanak végre az üzemanyagcellák és az elektromobilitás területén. Ahol gazdaságilag lehetséges, a harmadik felektől korábban vásárolt szolgáltatásokat a jövőben Bosch-dolgozók fogják betölteni. Ezen felül a vállalat átképzési lehetőségekkel támogatja dolgozóit, hogy a növekvőben lévő területeke tudjanak váltani.

Frank Sell, a feuerbachi üzemi tanács elnöke szerint megfelelő megállapodást kötöttek a nehéz időkben, míg Ulrich Jager, Schwieberdingen üzemi tanácsának elnöke szerint intenzív és kemény küzdelem után sikerült egy tisztességes megállapodást elérni – írta meg az Automobilwoche.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink