Beszállítók Lecsúszhat az állami támogatásról a Benteler

Lecsúszhat az állami támogatásról a Benteler

autopro.hu/P.B. | 2020.05.20 17:19

Lecsúszhat az állami támogatásról a Benteler

Fotó: Pexels

A Benteler bevételei is nagyot zuhantak az autógyárak leállásával, így a cég rá lenne szorulva a német gazdaságélénkítő segélyekre, azonban az adózási megoldásai miatt kérdéses, hogy kaphat-e támogatás a vállalat a német államtól.

Hirdetés

Az alváz- és kipufogó-alkatrészeket gyártó Benteler 2010-ben adózási okokból tette át székhelyét Ausztriába, ám munkavállalóinak harmada Németországban dolgozik. A koronavírus-járvány okozta válság mélyen érintette a Benteler működését is, ám az adózási megoldásai miatt könnyen lehet, hogy Németországtól nem kaphat állami támogatást a vállalat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi támogatásra lehet jogosult a cég, a német kormány pedig egyelőre nem kommentálta az esetet.

Nem egyedi eset

A Reuters szerint több német vállalatnak is ellenőriznie kell az adóügyeit, mielőtt az állami támogatást elfogadják. A Lufthansa támogatását több német politikus is kifogásolta, amiért a cég kiskapukat keresett az adók elkerülésének céljából.

A Benteler helyzetét nehezíti, hogy Ausztriától sem várhatnak állami támogatást, miután az országban kevesebb, mint száz embert foglalkoztatnak, és egyedül a székhelyük épülete található Ausztriában.

Egyes források szerint a Benteler adóssága kétmilliárd euróra rúg, és főleg kölcsönökből tevődik össze.

Kiemelt Partnereink