Beszállítók Koronavírus-gyorstesztet fejlesztett a Bosch

Koronavírus-gyorstesztet fejlesztett a Bosch

autopro.hu/P.B. | 2020.03.28 16:23

Koronavírus-gyorstesztet fejlesztett a Bosch

Fotó: Bosch Presse

A Bosch Healthcare Solutions a Randox Laboratories-zal együttműködve kifejlesztette a világ egyik első teljesen automatizált, a COVID-19-et szűrő molekuláris diagnosztikai vizsgálatát.

Hirdetés

Volkmar Denner, a Bosch igazgatója elmondta, hogy a COVID-19 gyorsteszttel szeretnének hozzájárulni a koronavírus-fertőzés gyors visszaszorításához.

A fertőzött betegeket így gyorsabban lehet azonosítani és elkülöníteni"

- emelte ki.

A Bosch új, teljesen automatizált koronavírus gyorstesztjét mindössze hat hét alatt fejlesztették ki. Az eszközzel az orvosi rendelőket, kórházakat, laboratóriumokat és az egészségügyi központokat szeretnék segíteni.

A teszt legnagyobb előnye a gyorsaság

A cég közlése szerint az új gyorsteszttel a mintavételtől számított két és fél órán belül meghatározható, hogy koronavírussal fertőzött-e a tesztelt személy. A teszt ráadásul bárhol, közvetlenül a kezelési helyen is elvégezhető, ennek köszönhetően a szállítás okozta időt is ki lehet iktatni.

A legtöbb olyan tesztre, amivel a koronavírus kimutatható, általában két-három napot kell várni, ehhez képest hatalmas ugrás a két és fél óra. Az új teszt egyébként a koronavíruson kívül kilenc másik légúti betegséget is kimutat.

Nem elérhetetlen a teszt ára

Egy teszt 50 és 100 euró közötti összegbe (15-35 ezer forint) kerül, ez hasonló ár a Magyarországon elérhető magántesztekhez, melyek eredményére két-három napot kell várni.

Maga a tesztet készítő készülék, a Bosch Vivalytic pedig 15 ezer euróba kerülhet a forgalmazótól függően, ami már borsosabb 5 millió forint körüli ár. A készülékkel egy nap akár tíz teszt is elvégezhető.

A Bosch szerint a teszt pontossága 95 százalékos, amely megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minőségi előírásainak.

Kiemelt Partnereink