Beszállítók Kétszáz kölcsönzött dolgozójától vált meg a makói Continental

Kétszáz kölcsönzött dolgozójától vált meg a makói Continental

autopro.hu/P.B. | 2020.05.04 15:46

Kétszáz kölcsönzött dolgozójától vált meg a makói Continental

Fotó: MTI

A múlt héten jelentek meg szakszervezeti forrásokból olyan híresztelések, hogy a Continental makói üzemében tömeges elbocsátások, fenyegetések és a dolgozók munkakörének megváltoztatása zajlik. A Continental állásfoglalásban reagált a vádakra.

Hirdetés

Az autóipar jelenlegi piaci helyzetében minden szereplőt érint a kereslet jelentős csökkenése, így a megrendelésállomány visszaesése miatt, a munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalók számát csökkentettük kétszáz fővel már korábban a makói gyárunkban – írják.

Az állásfoglalás szerint a Continental Makón a helyzet megoldására több megoldási alternatívát is keresett, azzal a céllal, hogy minél több munkahelyet megőrizhessenek. A javaslatok közül a munkaidő csökkentését a dolgozók több, mint 95 százaléka támogatta. Hozzátették: mindenkit az eredeti munkakörében foglalkoztatnak tovább, melyről minden munkavállalóval egyéni munkaszerződés módosítást készítenek.

Folyamatban vannak az aláírások

A makói gyárunkban 2020. május 1-jétől három hónapra 25 százalékkal rövidített munkarendhez kapcsolódó munkaszerződés módosítások aláírása jelenleg folyamatban van, melyet a munkatársaink több, mint 90 százaléka már aláírt - írja a Continental az állásfoglalásában.

Kiemelték, hogy a munkáltató nem kezdeményezett azon indokból munkaszerződés felbontást, hogy valaki nem írta volna azt alá.

A szerződésmódosítás következtében a határozott időre, három hónapra a jövedelmek 25 százalékkal csökkennek, továbbá az előirányzott prémiumot is megkapják munkatársak.

Nem mindenhol tudnak élni az állami segítségnyújtással

A korábbi vádak között visszatérő elem volt, hogy Makón nem él a Continental az állami segítséggel. Ezzel kapcsolatban a vállalat közölte:

az állami segítségnyújtás igénybevételét az egyes gyáraink adottságai határozzák meg, több hazai telephelyünk benyújtotta pályázatát, de van, ahol sajnos nem tudunk élni ezekkel a lehetőségekkel.

Az állásfoglalás kitér a koronavírus elleni védekezésre is: a termelés átmeneti szüneteltetésének ideje alatt további intézkedéseket valósítottunk meg munkatársaink egészségének védelme céljából, mint a munkaállomások egymás közötti távolságának növelésére, védőeszközök és fertőtlenítő szerek biztosítsa, új szünetrend kialakítása, pihenőhelyek átalakítása, munkáltató által biztosított utazási kapacitás növelése.

A Continental közleménye szerint a cég az egyes gyárai egyedi működési körülményei alapján egyéni kockázatelemzést folytatott, melynek eredményeképpen telephelyenként eltérő intézkedéseket valósított meg a munkavállalók egészségének védelmét és biztonságát maximálisan szem előtt tartva.

Kiemelt Partnereink