Beszállítók Jelen helyzet is rejt piaci lehetőségeket a Hajdu számára

Jelen helyzet is rejt piaci lehetőségeket a Hajdu számára

autopro.hu | 2020.06.05 13:48

Jelen helyzet is rejt piaci lehetőségeket a Hajdu számára

Fotó: Hajdu Autotechnika

A pandémia következtében az autóipariban drasztikusan visszaestek a gyártási volumenek, a vállalatok gyártásuknak jelentős korlátozására, leállítására kényszerültek. Az autógyárak leálltak. Nem volt ez másképp a Hajdu Autotechnika Zrt.-nél sem: termelését és létszámát is az aktuális piaci igényekhez, a termelési volumen jelentős csökkenéséhez kellett igazítani.

Hirdetés

Az elmúlt hetek, hónapok annak jegyében teltek, hogy működésüket a járványügyi és a vele járó példátlan piaci helyzethez igazítsák. Most már azonban fókuszban a jövő, hiszen a cég menedzsmentje hisz abban, hogy ebben a helyzetben is vannak új piaci lehetőségek. Céljuk, hogy kitartó munkával és gondos előkészületekkel ezeket azonosítsák és éljenek is vele.

Szigorú szabályok

A Hajdu legfontosabb célja, hogy megóvja munkavállalói, környezete és üzleti partnerei egészségét. „A korlátozások fokozatos feloldása még inkább szükségessé teszik, hogy házon belül is odafigyeljünk az egészségügyi és higiéniás szabályokra és azok betartására. A fertőzés megelőzésének érdekében egységes belső szabályzatot vezettünk be, amelynek célja, hogy biztonságos munkakörnyezetet teremtsünk munkavállalóink számára” – emelte ki Dedéné Novotni Anna, a vállalat vezérigazgatója.

Szigorodtak a belépés szabályai, korlátozták a partnerlátogatásokat és utazásokat. A vállalatnál kötelező a maszk viselése, illetve a megfelelő távolságtartásra is figyelnek a gyártás, étkezés és meetingek során is. Például bizonyos helyiségek esetében meghatározták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak bent, a tárgyalókban pedig megjelölték a nem használható helyeket. A területeken plakátok, információs táblák segítik a szabályok betartását.

A takarítószolgálat rendszeresen fertőtleníti a vállalat teljes területét. Emellett a munkatársak számára kötelező a kapott tisztítószerekkel a saját munkakörnyezetüket, eszközüket rendszeres fertőtleníteni.

„Azok a munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, továbbra is dolgozhatnak otthonról. A megbeszélések és az üzleti tárgyalások elsősorban digitális formában valósulnak meg. A járványhelyzet és az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedések enyhülésével azonban mi is fokozatosan visszatérünk a normál működési rendhez.” - mondja Dedéné Novotni Anna.

Fókuszban a jövő

A hajdúsági vállalatnál a rendkívüli időszakban intézkedési csomagot dolgoztak ki annak érdekében, hogy hosszútávon biztosítsák működésüket. Ez munkavállalóik számára is kiszámíthatóságot és stabilitást nyújt a következő időszakra.

Időszakosan csökkentett munkaidőben dolgoznak mind az alkatrészgyártás területén dolgozók, mind a szellemi munkavállalók. Ehhez a fizikai állomány részére igénybe veszik a rövidített munkaidő támogatását. A cél az volt, hogy minimalizálják a létszámcsökkenést, házon belül tartsák a szaktudást, és a piac élénkülésével zökkenőmentesen tudják bővíteni termelési kapacitásukat.

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

Elsődleges szempont volt a likviditás biztosítása, amely szintén sikerült a cégcsoportnak. Természetesen jelentős megtakarítást eredményező költségcsökkentési csomag kidolgozásával is készülnek az elkövetkező évekre.

Ajánlatkérésből nincs hiány

Bíznak abban, hogy a jelen helyzetben várható piaci trendeket – a gyártás földrajzi szempontok szerinti újra szervezése, illetve a stabil beszállítókhoz történő áttelepítések – meg tudják lovagolni, és szép szeletet tudnak majd ebből a tortából hasítani. Ez nem is alaptalan, hiszen a Hajduhoz érkező ajánlatkérések az elmúlt hónapokban sem csökkentek, sőt, már megjelentek az első áttelepítésre vonatkozó ajánlatkérések is. Az év második felére azzal számolnak a vállalatnál, hogy már futó alkatrészek, részegységek gyártásának áttelepítését is sikerül elnyerni. Ilyen projektek menedzselésében nagy tapasztalattal rendelkeznek, a kivitelezéséhez minden szakmai és infrastrukturális feltétel adott.

Mindehhez az új présgépekkel felszerelt gyártócsarnokukban kapacitással rendelkeznek, illetve házon belül folyik a szerszámok tervezése, gyártása és karbantartása is. Így a társaság már egészen korán be tud kapcsolódni a szakmai munkába, akár már egy-egy alkatrész tervezési szakaszába is.

Kiemelt Partnereink