Beszállítók Iváncsai akkugyárához szerzett forrásokat az SK On

Iváncsai akkugyárához szerzett forrásokat az SK On

autopro.hu | 2022.08.10 07:23

Iváncsai akkugyárához szerzett forrásokat az SK On

Fotó: SK Battery Hungary

Az SK On sikeresen szerzett nagy összegű beruházási forrásokat a Koreán belüli és kívüli finanszírozási intézményektől. Az új forrásokat a vállalat az Iváncsán épülő harmadik európai üzemébe fogja csatornázni.

Hirdetés

Az SK On bejelentette, hogy az Euler Hermes, egy németországi kereskedelmi hitelbiztosító intézmény, a Korea Trade Insurance Corporation és a Koreai Export-Import Bank segítségével összesen 2 milliárd dollárt biztosított befektetési forrásként. A három ügynökség hitelgaranciák és biztosítások nyújtásával finanszírozza az SK On-t, mivel a vállalat hitelért folyamodik a tengerentúli kereskedelmi bankoknál.

Az Euler Hermes és a Korea Trade Insurance Corporation 800 millió, illetve 700 millió dollár értékű biztosítást nyújt, a Koreai Export-Import Bank pedig 200 millió dollár értékű hitelt garantál. Ugyanakkor a Koreai Export-Import Bank 300 millió dollár kölcsönt nyújt közvetlenül az SK-nak. Ezzel az SK On a jövő hónaptól kezdve egymás után hét tengerentúli kereskedelmi bankból vesz fel pénzeszközt. A hosszú lejáratú hitel kétéves türelmi idővel rendelkezik, a törlesztési idő 5 év egyenletes fizetés mellett.

Az SK On a tavaly októberi kiválás óta szoros tárgyalásokat folytat a három ügynökséggel és más külföldi kereskedelmi bankokkal. A finanszírozásban részt vevő három ügynökség mindegyike exporthitel-ügynökség (ECA). Az ECA-k szerepe többek között a belföldi vállalkozások exportjának támogatása, hitelek nyújtása a vállalkozásoknak a nemzet javára, valamint garanciák vagy biztosítások nyújtása a hitelezési folyamatban. Ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy a vállalatok versenyképes kamatláb mellett jussanak hitelhez.

Rekord értékű támogatás

Az a 2 milliárd dollár, amelyet az SK On a zöld ECA finanszírozás révén tudott biztosítani, a világ akkumulátorgyártó vállalatainak ECA-ügyletei közül a legnagyobb volumenű. Ez egyben a legnagyobb összeg, amelyet az Euler Hermes koreai vállalatoknak finanszírozott.

Ezt a finanszírozási nagyságrendet az SK On által az autógyártó vállalatoktól már eddig is kapott nagy mennyiségű megrendelés, valamint az a tény tette lehetővé, hogy a vállalatot az ECA-k a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében folytatott tevékenysége nyomán reprezentatív zöld vállalkozásnak nyilvánították.

A Korea Trade Insurance Corporation és a Koreai Export-Import Bank nagyra értékelte az SK On európai akkumulátor-üzletágát a nemzeti érdekekhez való hozzájárulása szempontjából. Míg az Euler Hermes a finanszírozásnál figyelembe vette az SK On által gyártott akkumulátorokkal működő német Volkswagen járművek exportját.

Nem csak a hazai beruházást támogatják

Az SK On a biztosított forrásokat a magyarországi Iváncsán jelenleg épülő harmadik számú európai üzembe történő beruházásra kívánja felhasználni. A mintegy 980 milliárd forint értékű beruházással az Iváncsán épülő üzem 2024-től évente 30 gigawattóra akkumulátor termelési kapacitásra lesz képes. Ez a mennyiség évi 430.000 elektromos jármű meghajtására elegendő.

Mivel biztosította a nagyszabású befektetési forrásokat, az SK On várhatóan kedvezőbb helyzetbe kerül a nyilvános tőzsdei bevezetés előtti kibocsátás során is.

Gyors növekedés

Az SK On egy akkumulátorgyártó vállalat, amely gyors ütemben növekszik az megelőző befektetések révén. 2021-ben az ötödik helyet foglalta el a globális akkumulátor-piaci részesedésben, két évvel azután, hogy 2019-ben először szerepelt a top 10-es listán a kilencedik helyen. Jelenleg új üzemek épülnek többek között az Egyesült Államokban, Európában és Kínában. A 2017-es 1,7 gigawattóra termelési kapacitásról ezek az új üzemek az idei év végére 77, 2025-re 220, 2030-ra pedig 500 gigawattórára növelik a vállalat termelési kapacitását.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink