Beszállítók Ígéretes biznisz: a ZF is beszáll a hálózatba kapcsoláson dolgozó szövetségbe

Ígéretes biznisz: a ZF is beszáll a hálózatba kapcsoláson dolgozó szövetségbe

autopro.hu/Sz.K. | 2018.05.18 16:21

Ígéretes biznisz: a ZF is beszáll a hálózatba kapcsoláson dolgozó szövetségbe

A ZF csatlakozott az eSync Alliance-hez, az over-the-air (levegőn keresztüli, OTA) frissítési és diagnosztikai megoldások fejlesztésén dolgozó szövetségéhez. Csak ezzel az egy technológiával évente több milliárd eurót tud megtakarítani az autóipar.

Hirdetés

Ahogy a járműveket felkészítik a digitalizált jövőre és kifinomult, automatizált tulajdonságokkal, köztük autonóm funkciókkal látják el, a naprakész szoftverek fontos szerepet játszanak a közúti- és kiberbiztonság, illetve a hatékony üzemeltethetőség terén. Az autók szerelőhöz való eljuttatása például terhes és költséges lehet, főként a nagy flottaüzemeltetők számára. Elemzők szerint az Egyesült Államokban csak a szoftverfrissítések miatti visszahívások hárommilliárd dollárba (kb. 790 milliárd forintba) kerültek 2016-ban. A távolról végezhető OTA frissítések azonban segítenek az ilyen költségek minimalizálásában, hiszen a frissebb szoftverekre való váltásra direkt módon, a felhőből letöltve, várakozási idő nélkül nyílik lehetőség.

Az eSync Alliance, melyhez a ZF most csatlakozott, az eSync rendszerre alapoz, mely egy olyan platform, ami a felhőalapú és autóban található alkatrészeket kombinálja. A platformot eredetileg az Excelfore fejlesztette, hogy biztonságos kapcsolatot garantáljon járművekbe telepített kommunikációs eszközök számára. A rendszer pajzsként véd a járművön kívülről érkező támadások ellen, illetve kétirányú kommunikációt biztosít, mely lehetővé teszi a levegőn keresztüli szoftveres és alapszoftveres frissítéseket, valamint valós idejű diagnosztikai és telematikai adatokat gyűjt a járműből.

Jelenleg sok OTA rendszer versenyez a piaccal, mindegyik specifikus frissítési mechanizmussal rendelkezik. Az eSync rendszer egységes szabvány terjesztésére törekszik: a vállalatok azzal, hogy részt vesznek a szövetségben, egy egyszerűsített fejlesztési környezetben dolgozhatnak, amit egy személyre szabható, mérhető, nyitott, standardizált tulajdonságokkal bíró platform tesz lehetővé.

– A ZF aktív része lesz a szövetségnek, hiszen azzal, hogy új partnereinkkel együtt dolgozhatunk, az egész ipart előre tudjuk mozdítani, mondta el Franck Lesbroussart, a ZF digitális szoftverfejlesztési feje.

Rick Kreifeldt, az eSync Alliance vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy az autóipari beszállítók is jelentkeztek a szövetségbe, mellyel nagy szakértelmet nyújtanak az OTA közös platformjának kifejlesztésében.

A ZF számára a nyílt és biztonságos eSync platform lehetőségeket kínál a nem-autóipari termékek, például a vasúti és a vízi járművekhez kapcsolódó portfóliója számára is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink