Beszállítók Hangszóró nélküli hangrendszert fejlesztett a Continental és a Sennheiser

Hangszóró nélküli hangrendszert fejlesztett a Continental és a Sennheiser

autopro.hu | 2020.01.20 16:12

Hangszóró nélküli hangrendszert fejlesztett a Continental és a Sennheiser

Fotó: Continental

A fizika törvényszerűségeit kihasználva a bizonyos frekcenciákra rezonálásba kezdő beltéri felületeket, anyagokat, karosszériaelemeket használja a Continental és a Sennheiser új audiorendszere. A megoldást a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai vásáron mutatták be.

Hirdetés

A hangszórókat elhagyva rezgésre késztetett felületekkel zenél a Continental és az audiorendszer-fejlesztő elektronikai specialista, a Sennheiser. Az újszerű megoldást a súlycsökkentés érdekében vezette be a technológiai beszállító vállalat.

Az ötletet a klasszikus vonós hangszerek technológiája adta: a fából készült test zengőkamraként működik - ehhez hasonlóan a speciálisan kifejlesztett elemek kapcsolatba lépnek a jármű belső terének bizonyos felületeivel. Az eredmény a rendkívül természetes hanghatás, az utasok úgy érezhetik magukat, mintha egy koncertteremben ülnének, ahol körülveszi őket a zene.

A két cég a Sennheiser szabadalmaztatott AMBEO 3D audio technológiáját integrálja a Continental Ac2ated Sound hangrendszerébe. A hagyományos hangrendszerekhez képest az Ac2ated Sound akár 90 százalékkal könnyebb és kisebb lehet, így nem csupán a lehető legjobb hangminőségre képes, hanem optimális a helykihasználása, illetve kicsi a súlya, amely szigorú elvárás az elektromos autók esetében.

Membránná válhat minden

„Az Ac2ated Sound létrehozásához az akusztika, az infotainment és a járműkialakítás területén szerzett szakértelmünket használtuk fel. A Sennheiser mérnökei segítettek abban, hogy úttörő hangrendszerünk még innovatívabb és különlegesebb legyen” - mondta Helmut Matschi, a Continental igazgatótanácsának tagja, a Vehicle Networking and Information üzleti terület vezetője. „Együttműködésünk során olyan hangrendszert fejlesztettünk ki, amely szinte a semmiből hoz létre kiváló hangminőséget. Emellett az Ac2ated Sound-nak minimális a mérete és a súlya is. Ez a fajta fenntarthatóság zene a füleinknek a Continentalnál.”

A „láthatatlan” hangtechnológia használatával a jármű tervezői és gyártói még többet hozhatnak ki az autó belső teréből, mivel ezentúl nem kell foglalkozniuk az értékes helyet elfoglaló hangszórók minél praktikusabb elhelyezésével. Az Ac2ated Sound alkalmazásával számos alkatrész feleslegessé válik, mivel a jármű felületei úgy rezegnek, mint egy hangszóró membránja. Ilyen lehet például az A oszlop vagy az ajtó burkolata, a tető borítása, de akár a hátsó polc is, melyeket, ha megrezegtetnek, különféle frekvenciatartományban képesek hangot adni.

Kiemelt Partnereink