Beszállítók Gödön készülhetnek a Tesla 3 akkumulátorai

Gödön készülhetnek a Tesla 3 akkumulátorai

Gégény István | 2016.06.08 10:18

Gödön készülhetnek a Tesla 3 akkumulátorai

A Samsung SDI leendő beruházását kiemelt projektté nyilvánította a magyar kormány, de korai még pezsgőt bontani, ugyanis a határozott szándék ellenére a döntés még nem született meg.

Hirdetés

Elektromos autók akkumulátorait gyártó üzemet épít a Samsung Gödön – írja több hírportál. A hír azonban ebben a formájában egyelőre nem állja meg a helyét. Nem csupán azért, mert már jelenleg is állnak a falai a néhány éve bezárt kijelzőgyár 80 ezer négyzetméteres létesítményének, hanem azért is, mert semmilyen megállapodást nem kötött a dél-koreai beszállító a helyi önkormányzattal.

Ezt az információt maga Markó József, Göd polgármestere osztotta meg velünk, aki sokakkal együtt nagyon bízik benne, hogy visszatér a cég hozzájuk. – Zajlanak a tárgyalások, egyeztetünk a részletekről, szándéknyilatkozat is született a cég részéről, de egyelőre nem tudok konkrét döntésről beszámolni. Nem ismerjük a pontos termelési volument, így az alkalmazni tervezett munkavállalók számáról sincs konkrét információnk – fogalmazott a település vezetője.

De akkor mire fel a Magyar Közlönyben június 1-jén megjelent kormányrendelet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította „a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. Göd területén megvalósuló beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket"? Noha ebben a kontextusban nyoma sincs a feltételes módnak, Markó József szerint a kormány lépése határozott jelzés a Samsung felé, hogy az ország nyitott a gyártási tevékenység befogadására.

Markó József, Göd polgármestere

Az akkumulátorgyártás remélt beindulásának szakmai szempontból az ad jelentőséget, hogy a járműipar egyre inkább nyit az elektromos és hibrid hajtásláncok alkalmazása felé, így nyilvánvalóan hatalmas potenciál rejlik az ilyen alkatrészek gyártásában. A Samsung szállíthatja ráadásul iparági információk szerint a Tesla elektromos népautója számára az akkumulátorokat, noha ezt a beszállító nem erősítette meg, bár nem is cáfolta. A dél-koreai cég és a BMW között szintén élő beszállítói kapcsolat van, a Magna Steyr ausztriai gyárának közelmúltbeli megvásárlása ugyancsak a gödi lokáció mellett szól. Nyilván az Audi elektromos terveinek megvalósításához sem jönne rosszul egy hazai beszállító.

A polgármester rámutatott: mind a mai napig rendben tartja a Samsung a korábbi gödi telephelyet, nyírják a füvet, becsületesen fizetik az ipari létesítmények utáni adót. Akármikor szülessen is meg egy Göd számára előnyös döntés, hamar el lehet kezdeni a termelést, hiszen az infrastruktúra nagyrészt már most is rendelkezésre áll.

Ami a munkaerőt illeti, a település első embere szerint annak idején kevés gödi lakost alkalmazott a Samsung, főleg Szlovákiából utaztatták a dolgozókat. Mára megfordult a trend, Gödön is hirdetnek szlovákiai álláslehetőségeket, kedvező feltételekkel. Ennek nyomán kifejezetten jól járnának egy helyi munkaadóval, a vállalat ráadásul nyilván további cégeket, beszállítói partnereket is magával vonzana.

Elvileg ezt a térképet elemzik alaposan a Samsung döntéshozói

Úgy állunk tehát a nyár kezdetén, hogy Göd és Magyarország tárt karokkal várja a Samsung SDI akkumulátorgyárát, s bár végleges döntés még nem született, élénken zajlanak a tárgyalások.

Kiemelt Partnereink