Beszállítók Gigagyárban hasznosíthatják újra az akkumulátorokat

Gigagyárban hasznosíthatják újra az akkumulátorokat

autopro.hu/D.Á. | 2020.09.04 10:21

Gigagyárban hasznosíthatják újra az akkumulátorokat

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az akkumulátorok újrahasznosítására létrehozott Redwood Materials startup alapítója, JB Straubel a Wall Street Journalnek elmondta, hogy egy fordított gigagyárat képzel el, ahol az akkumulátorok celláit alkotó drága összetevőket, például a nikkelt, kobaltot és lítiumot szeretné újrahasznosítani, ezzel lejjebb szállítva a drága nyersanyagok árait.

Hirdetés

Forradalmasítanák az iparágat

A Redwood olyan olcsóvá tervezi tenni a nyersanyagokat, hogy megváltoztassa az egész elektromosautó-ipart. Jelenleg az akkumulátorok költségeinek 50-75 százalékát a nyersanyagok teszik ki, ezért lát Straubel ekkora lehetőséget az újrahasznosításban.

Straubel, aki korábban a Tesla technológiai vezetője volt, egy olyan hatékony, zártkörű rendszert képzel el, ahol a következő években leselejtezett temérdek elektromos autóból származó akkumulátorokból az említett nyersanyagokat kinyerve hamar új akkumulátorok készülhetnek, minimális anyagveszteség mellett. Az egyelőre nem ismert, hogy a cellák különböző anyagainak nagy kihívást jelentő automatikus szétválasztását hogyan kívánja megvalósítani a cég.

A startup az idén 40 milliárd dollárnyi forrást vont be, amely többek között olyan üzletemberektől származik, mint Jeff Bezos, az Amazon vezetője, vagy Bill Gates. A cég 2020 végére a jelenlegi ötvenről kétszáz főre emelné állományát, Egyik újdonsült tagja a szintén a Teslától átigazolt Kevin Kassekert, aki korábban a Tesla nevadai gyárának építésében működött közre.

Még kevés a leselejtezett akkumulátor

A Redwood Materials első fontos partnere a Panasonic – a japán gyártó ipari hulladéka, ami a Tesla nevadai gyárában keletkezik, egyből a Redwoodhoz kerül. Mivel a piacon nincs még elég, öreg, leselejtezett elektromos autó, amiknek akkumulátorait a startup nagy tételben fel tudná dolgozni, így azok újrahasznosítására csak a jövőben fognak teljese mértékben átállni. Egyelőre okostelefonok akkumulátoraival is foglalkozik a cég – olvasható az electrive.com cikkében.

Kiemelt Partnereink