Beszállítók Az Ipar 4.0 lesz a jövő a hazai Bosch üzemek számára is

Az Ipar 4.0 lesz a jövő a hazai Bosch üzemek számára is

Pörge Béla | 2021.01.03 08:21

Az Ipar 4.0 lesz a jövő a hazai Bosch üzemek számára is

Fotó: Bosch Pressroom

A koronavírus-járvány miatt nemcsak leállásokra, hanem elbocsátásokra is kényszerült a Bosch Magyarországon, ám a vállalat elkötelezett hazánk iránt, így további fejlesztések várhatóak a jövőben. A Bosch felfogása alapján várhatóan a magyar üzemek is teljesen okossá válnak majd.

Hirdetés

Már januárban arról számolhattunk be, hogy a Bosch tervei szerint 2025-re a vállalat összes üzemében használni fognak a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat. Később a vállalat vezetése ismét említést tett arról, hogy az új technológiák és az innováció áll a Bosch működésének középpontjában.

A Bosch szerint akár 25 százalékkal is növelhető a gyártás termelékenysége az Ipar 4.0 megoldásokkal, ezt a vállalat saját tapasztalatai alapján állítja. Tavaly ráadásul a Bosch stuttgarti üzemében már az 5G hálózatot is használni kezdték, a tervek szerint a jövőben az összes, 250 Bosch-lokációban elérhető lesz az ötödik generációs internet.

Autonóm járművek a Bosch magyarországi működésének középpontjában

Az önvezető autózáshoz kapcsolódó közös kutatás-fejlesztést valósít meg a Robert Bosch Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) támogatott projekt összköltsége több mint 1,66 milliárd forint, a támogatás meghaladja a 993 millió forintot – számoltunk be a hírről még 2020 nyarán.

Később Dr. Szászi István ismertette az autopro.hu-nak adott interjújában a Bosch autonóm járművekkel kapcsolatos hazai fejlesztéseit, valamint a vállalat és a magyar egyetemek kapcsolatáról is beszélt. A témakörrel kapcsolatban érdemes felidézni: nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor kerülnek az utakra önvezető autók.

A világon három helyszínen, köztük a magyar fővárosban fejleszt autonóm járműveket a Bosch. A Budapesti Fejlesztési Központban 2020-ban ünnepelte fennállásának tizenötödik évét. A Szászi István vezette központban már több mint ezer mérnök vesz részt autonómjármű-fejlesztési projektekben, továbbá a kontinensen egyedülálló módon városi forgalomban is tesztelik az önvezető járművek egyes funkcióit.

A jövő járműveihez tartozó megoldásokat persze nem kizárólag hazánkban fejleszti a német vállalat, ami jól látszik abból is, hogy Cross-Domain Computing Solutions néven új divíziót hoz létre a meglévő egységek összevonásával. A cél, hogy a Bosch továbbra is piacvezető maradjon az autókhoz használt elektronikai eszközök területén. Az új divízió idén kezdi meg működését.

Nem kerülhető meg a koronavírus-járvány

A Bosch életét is erősen befolyásolta a világjárvány. Magyarországon leginkább a hatvani, majd az egri és a maklári üzemeket érintette a járvány azzal, hogy megrendeléshiányt okozott, ezért ezekben a lokációkban hosszabb-rövidebb időre le is kellett állítani a termelést. Sajnos az elbocsátásokat sem úszta meg a Bosch, a hatvani telephelyen 700 kölcsönzött munkavállalói szerződést szüntetett meg április végig a vállalat, további 130 dolgozónak pedig az év végéig szűnt meg a munkaviszonya.

A járvány elleni küzdelemből azonban igen erősen kivette a részét a Bosch a teljesen automatizált gyártósorokon készült maszkokkal, s ami még fontosabb, a világ leggyorsabb koronavírus-tesztjét is a Bosch készítette.

Új kommunikációs igazgató

2020 januárjától Bodó Teodóra felel a Bosch csoport vállalati kommunikációjáért és a kormányzati kapcsolatokért Magyarországon, valamint az Adriai régióban. A szakember Dr. Ficzere Ferencet váltja a pozícióban, aki 2007 óta irányította a magyarországi cégcsoport kommunikációját.

Az Ipar 4.0 terjedése mellett van a Bosch Rexroth

Áprilisban beszámolhattunk róla, hogy a hajtás- és vezérléstechnikai eszközöket gyártó Bosch Rexroth kielégítő eredményekkel zárta a 2019-es üzleti évét. Árbevétele nem nőtt, ám stabil maradt.

Ősszel Ács István, a Bosch Rexroth ügyvezető igazgatója tisztázta a lapunknak adott interjújában az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fogalmakat, valamint beszélt a cég termékeiről és arról is, hogyan állnak a magyar kkv-k az innováció terén.

Környezetvédelem a Bosch-nál

A Bosch sikeresen, jó eredményeket elérve küzd a klímaváltozás ellen, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Bosch Climate Solutions néven új leányvállalatot indítanak, ezzel segítve más cégeket a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésében. Van mit megosztania a Boschnak másokkal, hiszen a cég 2020-ban elérte a klímasemlegességet.

Szintén ehhez a témához tartozik, hogy a Bosch európai töltőhálózata révén is küzd a zöldebb közlekedésért. A töltőhálózat elérte a 200 ezer töltőállomást az előző évben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink