Beszállítók Az elektromos mobilitási forradalom császára lehet Szerbia

Az elektromos mobilitási forradalom császára lehet Szerbia

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.28 12:21

Az elektromos mobilitási forradalom császára lehet Szerbia

Fotó: Pixabay

A világ egyik legnagyobb lítiumkészlete itt lapul a szomszédban. Ha megindulna a kitermelés, Szerbia egyszeriben nagyon fontos szereplőjévé válna az elektromobilitásnak, mivel az akkumulátorgyártók egyelőre elsősorban chilei, ausztrál és kínai lítiumból dolgoznak.

Hirdetés

A 2004-ben a délnyugat-szerbiai Jadar völgyében felfedezett anyag ráadásul olyan egyedi összetételű, hogy saját nevet is kapott. Ez a világon kizárólag Szerbiában megtalálható jadarit, amely nagy arányban tartalmaz lítiumot és bórt is. Ha megállják a helyüket a felmérések, Szerbia a világ lítiumkészletének 10 százalékát is magának mondhatja. Nem véletlenül vetette rá magát idejekorán a Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat, amely jelenleg megvalósíthatósági tanulmányt készít a kinyerés lehetőségeiről és a megtérülésről. Az előkészületek tehát még csak kezdeti fázisban vannak, de a Rio Tinto aktívan együttműködik a szerb kormánnyal, és azt reméli, a kitermelés már 2023-ban megkezdődhet.

Forrás: maps.google.com

Forrás: maps.google.com

A mélyben 118 millió tonna ásvány rejtőzhet, ennek lítium-oxid tartalma 1,8 százalékos. A kitermelésről szóló döntés idén év végéig születhet meg. A cég egyébként nagyon komolyan gondolja a lítiumba való befektetést, 2018-ban 5 milliárd dollárral be akarta magát vásárolni egy chilei bányavállalatba. Ám Kaliforniában előrébb jutott, tavaly megnyitott egy kisebb lítiumbányát.

Kiemelt Partnereink