Beszállítók A válság alatt sem állt le a BPW-Hungária

A válság alatt sem állt le a BPW-Hungária

Pörge Béla | 2020.06.10 10:48

A válság alatt sem állt le a BPW-Hungária

Mándli Péter, a BPW-Hungária ügyvezető igazgatója.

Leállások és elbocsátások nélkül vészelte át a járvány okozta válság eddigi időszakát a vontatottjármű-futóművek és felfüggesztési rendszerek gyártásával, valamint agrár-gépipari termékek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozó BPW-Hungária Kft. Interjú a cég ügyvezető igazgatójával, Mándli Péterrel.

Hirdetés

Hogyan érintette a koronavírus-járvány a cég működését? Hogyan reagáltak a válság okozta kihívásokra?

A járvány a BPW-Hungária Kft.-nél is alapvető változásokat hozott. Februárban létrejött egy vezetői, szakértői stáb, amely napi szinten egyeztetett és hozott döntéseket, intézkedéseket a járványveszély kapcsán, ez a mai napig így működik.

A fertőzésveszély elkerülése érdekében nagyon szigorú higiéniai előírásokat vezettünk be, és a szükséges védőeszközöket - fertőtlenítő kézmosószer, szájmaszk – folyamatosan biztosítottuk, beszereztünk például olyan vírusölő gépet, amely a papír dokumentumok fertőtlenítésére alkalmas, és alkoholos kézfertőtlenítő szert még otthoni használatra is adtunk a dolgozóinknak. Számtalan intézkedést hoztunk a távolságtartás biztosítása és a személyes kontaktus minimalizálása érdekében.

Azokon a területeken, ahol megoldható volt az otthoni munkavégzés, a dolgozók heti turnusokban home office-ban dolgoztak, de a termelés miatt a dolgozóink nagy többsége napi szinten bejárt dolgozni. Most már az otthoni munkavégzésből is visszatértek a kollégák. Szerencsére egyetlen koronavírus megbetegedés sem történt az 1400 fős gyárban, előfordult egy-két gyanús eset, de a teszt végül minden esetben negatív lett – köszönhetően annak, hogy a dolgozóink gyáron belül és kívül is betartották a hatósági rendelkezéseket.

Nagyon kivételes volt a helyzetünk, mert a gyárnak nem kellett leállni, a veszélyhelyzet ideje alatt végig folyt a termelés. Ez nem volt egyszerű, hiszen nagyon sok feltétel teljesülése szükséges ahhoz, hogy gyártani tudjunk. Emellett a médiában is nagyon erős volt a „maradj otthon” kampány.

Nagyon komoly eredmény, hogy a teljes dolgozói létszámot meg tudtuk tartani, de ennek érdekében további intézkedéseket kell hozni. A járványveszély egészségügyi kockázatát eddig is éreztük, de sajnos a gazdasági hatások sem kerülnek el bennünket. Ezért júniustól nyár végéig kollégáink többsége hetente 4 napot dolgozik, és 1 szabadnapot pedig szabadsággal fedünk le. A vállalat szabadságprémiumot biztosít a dolgozóinak, ezt idén szabadnap formájában fogjuk biztosítani a dolgozók részére.

Mit változtatott a válság az idei terveken? Mik a célok az év hátralévő részére az eddigi történések után?

Mint mindenhol, nálunk is újratervezés zajlik. A BPW csoport németországi anyavállalata és a leányvállalatok mind azon dolgoznak, hogy a veszteségeket minimalizálják, és fenntartsák a dolgozók munkaviszonyát. Ehhez – ahol lehet – állami támogatást is igénybe vesznek. A mi rendelésállományunk körülbelül ötödével csökkent, de ezt a munkaidő csökkentésével kezelni tudjuk.

Milyen fejlesztésekkel számolnak ebben az évben? Terveznek beruházásokat idénre a válság tükrében?

A fejlesztési, beruházási terveinket természetesen át kell dolgozni, lesz olyan beszerzés vagy gyáron belüli fejlesztés, amit le kell húzni, el kell halasztani. De közben már a járvány utáni időkre készülünk: a jövőbe mutató, hatékonyságnövelő fejlesztésekhez továbbra is biztosítjuk a forrásokat. A BPW több mint 120 éve van jelen kiváló minőségű termékekkel futóműpiacon, több szegmensben abszolút piacvezetőként. A vállalat erőssége az innováció, mi ezzel tudunk még többet nyújtani a vevők számára.

Kiemelt Partnereink