Beszállítók A Continental nem lassít a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel

A Continental nem lassít a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel

Pörge Béla | 2020.06.03 07:20

A Continental nem lassít a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel

Fotó: Continental

Dr. Lóránd Balázs, a Continental Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központjának vezetője beszélt a budapesti egység feladatáról és súlyáról a vállalaton belül, illetve szóba került a koronavírus-járvány mesterséges intelligenciára gyakorolt hatása is.

Hirdetés

A Continental budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központjának vezetőjeként mi a feladata?

A központ vezetőjeként fontos, hogy a budapesti szervezet számára továbbra is megfelelő stratégia álljon rendelkezésre, és ennek megvalósítását mindannyian feladatunknak érezzük. Ezen felül központi feladatom a megfelelő tehetségek, szakemberek megtalálásának és megtartásának biztosítása, hiszen ezen a területen a kollégák tudása, szakismerete, tapasztalata a legnagyobb érték.

A központ működtetése kapcsán rendelkezésre álló önállóságunkat a különböző vezetési területen arra szeretném én is felhasználni, hogy olyan szervezeti kultúrát építsünk fel, amely sikeresen tudja a meglévő tudásunkat a termékfejlesztés irányába összpontosítani, miközben kellő rugalmasságot biztosít munkatársaink számára. Hiszek abban, hogy képesek vagyunk Magyarországról is olyan minőségű fejlesztési tevékenységet végezni, amely világszínvonalú eredményekhez vezet a cégcsoporton belül.

Az autopro.hu-nak 2019 nyarán adott interjújában azt mondta, hogy „a budapesti központ előtt álló legnagyobb kihívás, hogy a deep learning számára szükséges infrastruktúra minél nagyobb kapacitással kiépülhessen, és ha kiépül, folyamatosan használatban is legyen, mert a működtetése nagyon drága mutatvány.” Ezzel kapcsolatban mi a helyzet most, milyen kihasználtságot sikerült elérni?

A korábban említett infrastruktúra felépítése sikerült, múlt év végén adtuk át a fejlesztőknek, akik egyre magasabb kihasználtságot érnek el a felépített számítási kapacitás esetében. A megfelelő kihasználtság biztosítása egy összetett feladat, ennek megvalósításához különböző szakterületek hatékony együttműködésére van szükség (pl. szoftverfejlesztők, infrastruktúra mérnökök, deep learning algoritmus fejlesztők). Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel Budapesten rendelkezésre állnak mindazok a kompetenciák házon belül, amelyekre szükség van a mesterséges intelligencia fejlesztése kapcsán.

Korábban szó volt arról is, hogy a Continental hibrid rendszerű számítási kapacitást épít magának, ami azt jelenti, hogy saját klasztert is épít és felhő alapú kapacitást is bérel. Ennek összekötése megtörtént már azóta?

Valóban, a tavalyi év végén felépített számítási kapacitásunk (compute cluster) már közvetlenül kapcsolódik a felhőben lévő elérhető számítási kapacitásokhoz – ez volt a fejlesztés egyik fontos eredménye. Így amennyiben saját kapacitásaink nem elégségesek, viszonylag könnyen és gyorsan tudunk olyan többlet számítási kapacitást felhasználni, amit adott projektek indokolhatnak üzleti oldalról.

A koronavírus-járvány mennyire befolyásolja a munkavégzést a budapesti központban? Milyen intézkedéseket hoztak a vírus miatt?

A Continental vállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus terjedését és meghozza a szükséges intézkedéseket a munkavállalói egészségének védelme és fenntartható üzleti tevékenysége érdekében. A Continental a hazai 10 lokációjában már végrehajtott egységes intézkedéseket, például szigorú utazási- és találkozókorlátozást vezettünk be, az egészséggel kapcsolatos ajánlásokkal intenzív kommunikációt folytatunk a munkatársaink felé és minden szükséges intézkedést megteszünk az országspecifikus helyzet alapján.

A globális intézkedések mellett országos és helyi válságbizottságot hoztunk létre minden hazai gyárunkban és irodánkban, hogy szorosan figyelemmel kísérjék a helyzetet, továbbá a kormány és a WHO ajánlása alapján a jövőben is minden szükséges intézkedést megtegyenek.

A járvány miatt globálisan egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a személyes kontaktusok csökkentésére, emiatt az ezt könnyítő technológiai fejlesztések is nagyobb lendületet kaphatnak. Mit gondol, az önvezető autók fejlesztésére is hatással lehet a koronavírus-járvány?

Hosszabb távon azt gondolom, hogy jelentősen felgyorsulhatnak ezek a fejlesztések is a piacon megmutatkozó igények miatt. Az autógyárak töretlenül érdeklődnek az L2, L2+ szintű vezetéstámogató rendszerek iránt, melyek kényelmi és biztonsági funkciókat valósítanak meg a belépőtől a prémium szintig. Miközben a magasabb autonómiaszintet célzó projektekkel sok helyen lassítanak, hosszú távon a cél továbbra is a teljes önvezetés, mely az autonóm taxikon, car sharingen, last-mile kézbesítési technológián keresztül sok területen teljesen kontaktmentessé tehet egész üzletmeneteket.

A Continental egy hatalmas vállalat, a budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ szerepe milyen a vállalaton belül?

A globális vállalaton belül egy igen komoly, jelentős mesterséges intelligencia alapú fejlesztéssel foglalkozó központ jött létre itt, Budapesten az elmúlt 2 évben. Az innen származó megoldások fogják a cég meglévő kamera termékeit olyan szoftver komponensekkel ellátni, amelyek már neurális hálók tanításának segítségével jöttek létre. Emiatt úgy vélem, hogy a budapesti fejlesztő központnak nagyon fontos, nemzetközileg is meghatározó szerepe van a vállalaton belül.

Milyen, korábban megindított fejlesztéseket visz tovább az új vezetés, és mennyiben lesz, lehet új koncepciója, különös tekintettel a koronavírus okozta felfordulásra? Számított erre, hogy ilyen zaklatott lesz a feladat megkezdése?

Az elmúlt két év építkezése során elért eredményeket mindenképpen tovább szeretnénk vinni, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy közel 100 kollégánkkal közösen sikerült egy olyan fejlesztési központot felépíteni, ami szervesen integrálódott a nemzetközi mérnökségi szervezetbe, és képes üzletileg hasznosítható eredményeket szállítani vevőink számára. Azt is érzékeljük, hogy a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések egyre fontosabbak lesznek a vállalat mind több területe számára, ezért ennek a tudásnak a horizontális és vertikális térben történő elterjesztése lesz a következő két év egyik legfontosabb, stratégiai programja.

A koronavírus miatt kialakult helyzetre mi sem számítottunk, de az elmúlt időszakban hatékonyan sikerült alkalmazkodnunk az új kihívásokhoz, mostanra új munkamódszereket alakítottunk ki, így tudjuk garantálni munkavállalóink biztonságát, miközben sikerül fenntartani a hatékonyságot is. Korábban is komoly szerepet játszott a „home office” intézménye szervezetünknél, erre a tapasztalatra most bátran tudunk építeni.

Dr. Lóránd Balázs 2018-ban csatlakozott a céghez, és márciusig a mesterséges intelligencia adatok menedzselését és az infrastruktúra csoport munkáját irányította, azóta pedig a Continental a budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ vezetője. Kinevezéséről ide kattintva olvashatnak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink